Zengin Bir Sofra Hazırlamanın Yolları; Mezeler
Türk mutfağı, lezzetli yemekleriyle olduğu kadar sunum güzelliği ile de dikkat çeker. Sofralarda eşsiz bir görsel şölen yaratan ve lezzetleriyle damaklara şenlik havası getiren mezeler, özel gece ve davetlerin vazgeçilmezidir. Mezeleri farklı kılan en önemli özellik ise damak tadına göre hazırlanabilmeleridir. Sıcak ve soğuk olmak üzere ikiye ayrılan mezeler, doyurma amacı gütmeyen hafif yapısı ile sofralara zengin bir görünüm katar. Sıcak mezeler genellikle kış mevsiminde tercih edilen beşamel soslu ya da tereyağlı ürünlerdir. İçli köfte, sigara böreği, mücver, Hatay köftesi sıcak mezelere iyi birer örnektir. Soğuk mezeler ise genellikle sıcak yaz günlerinde tüketilen zeytinyağlı besinlerdir. Bir gece öncesinden hazırlanıp buzdolabında bekletildiğinde lezzeti katlanır. Haydari, acılı ezme, kuru cacık, Rus salatası, deniz börülcesi, piyaz, közlenmiş sebzeler en çok sevilen mezeler arasındadır.
Mezeleri hazırlaması bazen zahmetli ve yorucu olabilir. Aynı zamanda meze hazırlamak için yeterli zamanınız da kalmayabilir. Bu durumda ta!da konserve mezelerden faydalanabilirsiniz. Size kullanım kolaylığı sağlayan fasulye pilaki, barbunya pilaki, közlenmiş biber, közlenmiş patlıcan ve zeytinyağlı dolma gibi konserve ürünlerle pratik bir şekilde sofranızı zenginleştirebilirsiniz. İşte sizin için hazırlaması oldukça kolay ve pratik meze tarifleri:
Yoğurtlu Patlıcan Salatası
Malzemeler
· 5 yemek kaşığı süzme yoğurt
· 2 adet orta boy közlemelik patlıcan
· 1 yemek kaşığı mayonez
· 2 adet közlemelik kırmızı kapya biber
· 2- 3 diş sarımsak
· 1 çay kaşığı tuz
· Servis için 1 çay kaşığı kuru nane ve toz kırmızıbiber
Hazırlanışı
· Yıkayıp kuruladığınız patlıcan ve biberlerin üzerlerine bıçakla birkaç delik açın.
· Hazırladığınız biber ve patlıcanları fırın tepsisine alın. Önceden 200 dereceye fırını ısıtın ve patlıcanlarla biberleri fırına atın. Yaklaşık yarım saat közlenmelerini sağlayın.
· Közlenmiş patlıcan ve biberleri fırından çıkarın ve biraz soğumaları için bekleyin.
· Közlenmiş sebzeler soğuyunca kabuklarını soyun ve küçük küçük doğrayıp geniş bir kaba alın. Daha pratik olmak isterseniz ta!da! közlenmiş patlıcan ve közlenmiş biberi deneyebilirsiniz.
· Sarımsakları tuz ile dövün. Süzme yoğurt ve mayonezi pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar ayrı bir kapta karıştırın. Dövdüğünüz sarımsakları da yoğurt mayonez karışımına ekleyip tekrar karıştırın.
· Yoğurtlu karışımı doğradığınız patlıcan ve biberlerin üzerine ekleyip tekrar karıştırın. Daha sonra servis tabağına alın. Üzerine kırmızıbiber ve kuru nane ekleyip servis edebilirsiniz.
Havuç Tarator
Malzemeler
· 500 gram havuç
· 500 gram süzme yoğurt
· 5 yemek kaşığı mayonez
· 3 diş sarımsak
· 4 yemek kaşığı zeytinyağı
· 200 gram fındık
· Yarım demet dereotu
· Tuz
Hazırlanışı
· Havuçları yıkayıp geniş bir tencereye alın ve üzerine yaklaşık 2 litre su ekleyerek yumuşayıncaya kadar haşlayın. Yumuşayan havuçları rendeleyin.
· Geniş bir tavaya zeytinyağını alın ve rendelediğiniz havuçları ekleyip yaklaşık 10 dakika kavurun. Daha sonra kavurduğunuz havuçları geniş bir kaba alın ve soğuması için bekletin.
· Sarımsakları tuzlayıp dövün. Fındıkları robottan iri olacak şekilde geçirin.
· Başka bir kaba dereotunu ince ince kıyıp ekleyin. Ardından dereotuna dövdüğünüz sarımsakları, yoğurdu, mayonezi ve soğuyan havuçları ekleyip karıştırın. Karışımı servis tabağına alın.
· Son olarak robottan geçirdiğiniz fındık kırıntılarını karışımın üzerine ekleyin. Havuç tarator servise hazır!