Mis Kokusuyla Hindistan Cevizi!
Tropikal iklim meyveleri dendiğinde ilk akla gelen besinlerden biri Hindistan cevizi, kendine has aroması ve lezzeti ile hemen herkes tarafından sevilerek tüketilir. Lezzetinin yanı sıra besleyici özellikleriyle de dikkat çeken besin, kahverengi lifli kalın kabuğa sahiptir. Kabuğu kırıldıktan sonra iç kısmında özü olarak nitelendirilen sütü ve beyaz renkli meyve bölümü bulunur.
Hindistan Cevizinin Besin Değeri
Kalori açısından zengin Hindistan cevizini özel kılan içerisindeki yağın cinsi ve ona mucizevi özellikler kazandıran vitamin-mineral bileşenleridir. 100 gram Hindistan cevizi yaklaşık 353 kalori, 33 gram yağ ve 4 gram protein ile 6 gram karbonhidrat ve 9 gram lif içerir. Ayrıca manganez, selenyum, fosfor, demir, potasyum, demir ve çinko vitaminleri ile K, C, E, niasin, pantotenik asit, riboflavin ve piridoksin gibi vitaminler için de iyi bir kaynaktır. Hindistan cevizinin en önemli özelliği içerisindeki yağdır. Hindistan cevizi yağı, ince bağırsakta bozulmadan emilen, vücut tarafından enerji üretmek için kullanılan orta zincirli trigliserit formundaki yağ asitleri içerir.
Hindistan Cevizinin Faydaları
Zengin vitamin mineral içeriği sayesinde antioksidan özelliklere sahip Hindistan cevizi, sağlık üzerinde olumlu etkiler sağlayabilir. Çiğ, kurutulmuş ya da un haline getirilerek tüketilebilen meyve hem tatlı hem de tuzlu yemeklere dâhil edilebilir. Ancak yağ ve kalori miktarının yüksek olması, özellikle diyet yapanların ve formunu korumak isteyenlerin porsiyon miktarına dikkat etmesini gerektirir. Hindistan cevizinin sağlık üzerindeki etkileri şunlardır:
• İçerisindeki antioksidan bileşenler sayesinde toksin maddelerin vücuttan atılımını kolaylaştırabilir. Enfeksiyonlara karşı mücadele etmeyi kolaylaştırmak için bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir.
• Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunda önemli rol oynayan bakır ve demir mineralleri açısından zengindir. Kansızlığın önlenmesine katkıda bulunabilir.
• Hindistan cevizindeki orta zincirli yağ asitleri, diğer yağ asitlerinden farklı olarak doğrudan ince bağırsaktan emilir ve hızla enerji üretiminde kullanılır. Başka bir deyişle Hindistan cevizi iyi ve kaliteli bir enerji kaynağıdır.
• Bitkisel protein ve yağ açısından zengin olan Hindistan cevizi, kan kolesterol düzeyinin iyileştirilmesini sağlayarak kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltıcı etki gösterebilir.
• Hindistan cevizi karbonhidrat oranı düşük, lif ve protein miktarı yüksek bir besindir. Bu özellikleri kan şekerinin yavaş yavaş yükselmesini sağlayarak kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
• Yüksek lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerinin hızlanmasını sağlar ve kabızlık gibi problemlerin önüne geçilmesinde önemli rol oynayabilir.
Birçok faydası bulunan Hindistan cevizi, aynı zamanda lezzetli tariflerin de olmazsa olmazıdır. Ağızda dağılan kıvamı ve tazeliği ile damaklarda kalıcı bir iz bırakan ta!da! Glutensiz Hindistan Cevizi Kurabiye ister kahve yanında ister çayla birlikte tüketmeniz için hazır!