Sağlıklı Bayram Tatlıları
Tüm ailenin bir araya geldiği, misafirlerle evlerin şenlendiği bayramlar, lezzetli sofralarla daha da güzelleşiyor. Bayram lezzeti denildiğinde ise çoğumuzun ilk aklına gelen tatlılar. Bayram tatlıları, bayram sofralarının ve çay ikramlarının olmazsa olmazlarından. İşte hafif ve sağlıklı bayram tatlıları arayanlara öneriler!
Sağlıklı ve Lezzetli Alternatifler
Şerbetli tatlılar genel olarak bayramların baş tacı gibi düşünülüyor. İştah açıcı baklavaları yedikçe yiyesimiz geldiği doğru…Ancak aklımızda bulundurmamız gereken bir şey var. Bu cazibeli tatlılar, aşırıya kaçtığımızda kan şekerini yükseltebilir, kilo almaya neden olabilir ve hatta bazı sindirim problemlerine sebep olabilir. O zaman gelin daha hafif alternatiflerden bahsedelim:
• Dondurma: Özellikle sıcak aylara denk gelen bayramlarda ağır tatlılar yerine içinizi serinleten dondurmaya ne dersiniz? Bol sütlü ve meyveli dondurma çeşitleri hem misafirlerinizin ve sizin ferahlamanıza yardımcı oluyor hem de tatlı gereksiniminizi karşılıyor. Dondurmayı toplar halinde kuplarda, sütlü tatlıların üstünde ya da kağıt helva arasında tüketebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz glutensiz dondurma çeşitlerini de tercih edebilirsiniz.
• Cheesecake: Tabanında yulaf ezmesi, yulaflı bisküvi gibi sindirimi kolaylaştıran ürünlerin kullanıldığı cheesecake, bayram ikramlarının en lezzetli parçası olmaya aday. Çilekli, limonlu, vişneli, orman meyveli… Bu lezzeti yemeklerden sonra ya da canınız tatlı istediğinde tüketebilirsiniz.
• Magnolia: Muhallebinin en gösterişli hali olarak kabul edilen magnolia da sağlıklı ve lezzetli bayram tatlıları arasında yer alıyor. Çilek, muz ya da şeftali gibi yaz meyveleri ile süslenmiş magnolia’ya misafirleriniz bayılacak.
• İncir Dolması: İncir, ister taze ister kuru şekilde tüketebileceğiniz sağlıklı lezzetlerden biri oluyor. İncir ve hurmanın bir araya geldiği incir dolması ise midelere bayram yaşatıyor. Hurma püresi ile doldurulmuş incirler, lif bakımından da zengin olduğu için aynı zamanda sindirimi kolaylaştırıyor.
• Yulaf topları: Lifli gıdaların başında gelen yulaf, muzla bir arada kullanıldığında hem sağlıklı hem de lezzetli bir tatlıya dönüşüyor. Tarçın ya da hindistan cevizi ile tatlandırabileceğiniz yulaf toplarını sıcak ya da soğuk içeceklerin yanında ikram edebilirsiniz.
• Bademli / Kayısılı / Portakallı / Fındıklı kurabiye: Farklı lezzetlerle hazırlanan kurabiyeler, çayın, kahvenin ya da meyve suyunun yanında mükemmel bir tamamlayıcı oluyor. Üstelik kurabiyeler, glutensiz alternatifleri sayesinde, gluten intoleransı olan herkese hitap ediyor. Bayramda tatlı alternatifi arayanlara özel, hem glutensiz hem de sağlıklı lezzetler tada!’da!
Tatlıyı Ne Zaman Yemeliyiz?
Bayram için ağır tatlılar yerine hafif tatlılar seçtik diyelim. Peki bu lezzetli tatlıları ne zaman yemek gerekiyor? Tatlıyı hemen öğünden sonra yemek, kan şekerinin dengesiz bir şekilde yükselmesine neden olabiliyor. Bu nedenle öğünlerden sonra en az 40-45 dakika beklemeye özen göstermelisiniz.
İyi bayramlar…