tada Haşlanmış Nohut ile Falafel Tarifi
Falafel, tarifinde bulunan nohut sayesinde oldukça protein ve vitaminler açısından oldukça zengin bir besindir. Orta Doğu bölgesinde yaygın bir lezzet olarak bilinse de dünyanın farklı bölgelerinde değişik şekillerde karşımıza çıkar.
Geleneksel bir yemek olan falafelin ana malzemesi nohuttur. Tarifte yer alan diğer malzemelerle birlikte yoğrulduktan sonra köfte şeklinde kızartılır. Değişik soslar ile birlikte servis edilebilir. Salataların ve tavuk yemeklerinin yanına son derece yakışır.
Falafelin tarihine baktığımızda ise; 4000 yıl eskilere dayandığını görebiliriz. Antik Mısır medeniyetinde varlığı sürdüren Kıptiler tarafından geliştirilmiştir. Kıptilerin dini inançlarına göre Paskalya öncesinde büyük bir diyet yapılarak vücudun hayvansal gıdalardan temizlenmesi amaçlanır. Bu dönemde Mısır’ın İskenderiye şehrinde geliştirilmiş ve İskenderiye limanından Akdeniz bölgesine yayılmıştır.
Falafel Malzemeleri
• 1 konserve tada! Haşlanmış Nohut
• 1 adet küçük soğan
• 1-2 diş sarımsak
• Yarım su bardağından biraz fazla un
• 1 tane yumurta
• Ufak bir demet maydanoz (Damak tadınıza göre miktarını artırabilirsiniz.)
• İsteğe bağlı taze soğan
• Damak tadına uygun tuz, karabiber, kişniş ve kimyon
• Kızartmak için sıvıyağ
Falafel Tarifi
• Lezzetli bir falafel yapmak için tek tıkla tada! internet sitesine girerek haşlanmış nohut satın alabiliriz.
• Soğan ve sarımsağı robottan geçirdikten sonra suyunu sıkabilir ve nohudu da ekledikten sonra robota alarak tekrar çekebiliriz.
• Hazırlanan karışıma un ve yumurtayı ekleyerek iyice karıştırılalım. Ardından baharatları ilave edelim.
• Hazırlanan karışımı 1-2 saat dolapta tutmak daha rahat şekillendirilmesini sağlar.
• Dinlenen karışımı ceviz büyüklüğünde parçalara ayıralım ve yuvarlak şekil vererek pişirmek için hazırlayalım.
• Falafelleri dilersek fırında dilersek de kızartarak pişirebiliriz.
Falafel Tarifinin Püf Noktaları
• Orijinal bir falafel yapacaksak içerisine kişniş, kimyon gibi malzemeleri mutlaka kullanmalıyız. Ayrıca kimyonun da tarife son derece yakışacağını unutmayalım.
• Soğanı rendelediğinizde suyunu bırakır. Bu nedenle rendelemek yerine ince ince doğramakta fayda vardır. Eğer rendelemeyi tercih ediyorsak suyunu sıkmak önemlidir.
• Malzemeleri robottan çekerken zorlanıyorsak içerisine birkaç kaşık zeytinyağı ekleyebiliriz. Ayrıca robotu her 30 saniyede bir dinlendirmek mutfak robotunun motorunun zarar görmesini engelleyebilir.
• Özellikle falafeli daha hafif seviyorsak içerisine 1 çay kaşığı karbonat eklemeyi deneyebiliriz. Bu sayede daha az yağ çeker.
• Falafelin sunumunda yoğurt, tahin, tuz ve limon suyundan oluşan bir sos kullanabiliriz.