Türkiye’deki Doğal Anıtlar

Türkiye’deki Doğal Anıtlar

Türkiye hem doğal güzellikleri hem de tarihi yerleri ile oldukça ilgi çekici. Doğal anıtları, mesire alanları, şelaleleri, tabiat parkları, yaylaları ile pek çok farklı doğal güzelliğe sahip. Doğal anıtlar ise Türkiye’nin en fazla gezilen turistik alanları arasında. Doğal anıtları tabiat içerisinde belirli bir zaman içerisinde ortaya çıkan, turistik değeri yüksek yeryüzü şekilleri olarak tanımlamak mümkün. Türkiye’de oluşumları açısından birbirinden farklı ve özgün pek çok doğal anıt var. Bu doğal güzellikleri keşfetmek için gezi rotamızı oluşturmadan önce gelin, doğal anıtlar listesine gelin birlikte bakalım.

Pamukkale Travertenleri

Pamukkale Travertenleri hem oluşumu itibariyle hem turistik değeri ile Türkiye’nin eşsiz doğal anıtları arasında. Denizli il sınırları içerisinde yer alan Pamukkale aynı zamanda doğal sit alanı. Ayrıca, Hierapolis Antik Kenti ile beraber tescillenerek UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alır. Pamukkale travertenleri, kaynaktan çıkan, içerisinde yüksek miktarda kalsiyum hidro karbonat içeren suyun havadaki oksijenle teması sonucunda yapısındaki karbonmonoksit ve karbondioksitin buharlaşması geriye kalan kalsiyum karbonatın çökelmesiyle oluşmuştur. Masal diyarlarını andıran etkileyici güzelliğiyle Pamukkale Travertenleri, Türkiye’de mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden.

Damlataş Mağarası

Damlataş Mağarası, Antalya’da yer alır. Şehrin önemli turistik yerlerinden olan Damlataş, her yıl pek çok turistin uğrak yeri olur. 1948 yılında keşfedilen mağara Türkiye’nin turizme açılan ilk mağarası olma özelliğini de taşır. Mağaranın oluşumunun 15.000 yıl önceye dayandığı yapılan araştırmalar sonucunda keşfedilirken, içerisinde yer alan eşsiz karstik şekiller ise görülmeye değer oluşumlardır. Mağarasının tavanında akan suların nem ve ısı etkisiyle çökelmesi mağaranın yapısındaki karstik şekillere bağlı olarak dikit, sarkıt ve sütunları oluşmuştur. Karstik oluşumlar bakımından zengin Damlataş Mağarası Türkiye’nin en çok ziyaret edilen doğal anıtlarından.

Kapadokya

Türkiye’de doğal anıtlar denildiğinde şüphesiz akla ilk gelen yerlerden biri Kapadokya olur. Kapadokya’da doğal oluşumlu olarak meydana gelen Peri Bacaları gündüz ve gece manzaraları ile kartpostalları anımsatan bir silüete sahiptir. Peri Bacaları kum, tüften oluşan kayaçların akarsu ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmıştır. Peri Bacaları hem tarihi hem de turistik değeri yüksek doğal anıtlar arasında yer alır. Kapadokya ve Göreme Milli Parkı 1985 yılında UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.