Ketojenik Diyet
Ketojenik Diyet
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kışın alınan kilolardan kurtulmanın yollarını ararız. Önce spor salonlarında ter döker, ardından da bin bir çeşit diyetten birini seçmeye çalışırız. İşte tam da böyle bir durumdaysak, birçok insanın kilo vermek ve sağlıklı bir yaşama adım atmak için uyguladığı bir diyet olan ketojenik diyeti deneyebiliriz. Ketojenik diyet yaparken ihtiyaçlarımıza uygun glütensiz lezzetleriyle tada! yanımızda!
Ketojenik Diyet Nedir?
Ketojenik diyet kavramsal olarak ilk kez 1921 yılında Russel Wilder tarafından kullanıldı. O dönemde epilepsi tedavisine ek olarak ortaya çıkarılan bu beslenme biçimi gün geçtikçe popülerleşti. Günümüzde sağlıklı beslenme düzeni oluşturmak isteyenler de bu diyeti sık sık tercih ediyor. Diyetisyenler tarafından da önerilen bu diyeti yapmadan önce mutlaka bir uzman görüşü almalıyız.
Diyetin temeli, karbonhidratı önemli ölçüde azaltıp yağ ve protein tüketimini artırmaya dayanıyor. Yani örnek verecek olursak makarna yerine balık ve zeytinyağı tüketerek vücudumuzun yağ yakması sağlanmaya çalışılıyor. Bu duruma ketozis adı veriliyor. Ketozis gerçekleştiğinde vücudumuz yakılan yağ ile elde edilen enerjiyi kullanıyor. Ayrıca Ketojenik diyet ile birlikte kan şekeri ve insülin düzeylerinde düşüşler meydana geliyor.
Ketojenik Diyet Nasıl Uygulanır?
Ketojenik diyetin uygulanmasında birkaç farklı çeşit vardır. Bunlar:
• Standart Ketojenik Diyet: Bu ketojenik diyet tipini uygulamayı planlıyorsak karbonhidrat oranı yaklaşık %10, protein oranı %20 ve yağ oranı %70 şeklinde bir dağılım yapmamız gerekiyor.
• Döngüsel Ketojenik Diyet: Bu tip diyette, ketojenik yapılan günlerin arasında yüksek karbonhidrat alınan günler de vardır. Örneğin; 3 gün ketojenik diyet sonrası 1 gün yüksek karbonhidrat, sonrasında tekrar 3 gün ketojenik diyet şeklinde bir düzen oluşturulur.
• Hedeflenmiş Ketojenik Diyet: Bu türde egzersiz öncesi ya da sonrasında karbonhidratla beslenme düzeni oluşturmamız mümkündür.
• Yüksek Proteinli Ketojenik Diyet: Standart diyete göre daha fazla oranda protein alımı yapılır. Diyetteki ortalama besin oranları; %5 karbonhidrat, %35 protein ve %60 yağ şeklindedir.
Ketojenik diyet yapmaya karar verdiysek, mutlaka bir diyetisyene danışmalı ve ihtiyaçlarımıza uygun olup olmadığını öğrenmeliyiz. Bu sayede kilo vermenin dışında aynı zamanda sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturabiliriz.