Glutensiz Ürünler Bile İçerisinde Gluten Bulundurabilir mi?
Et, balık, meyve, sebze, pirinç ve patates gibi pek çok gıda, katkı maddesi veya bazı baharatlar olmadan doğal olarak glutensizdir. Patates, pirinç, mısır, soya, fındık, manyok, amaranth, kinoa, karabuğday veya fasulye gibi glutensiz gıdalardan yapılan unları yemek güvenlidir. Ancak gluten içerebilecek birçok gıda bulunur. Glutensiz ibaresini karşılamak belirli standartları gerekli kılar. Üreticilerin ürünlerinden daha fazla gluteni ortadan kaldırmaya yönelik çabalarına rağmen glutensiz olarak belirtilmiş ürünlerden de gluten almak mümkündür. Ürünler, glutensiz ifadesi bulunmasına rağmen çavdar veya arpa bazlı bileşenler içebilirler. Bu nedenle bir şeyin glutensiz olup olmadığını doğrulamak için ürünün etiketine baktığımızdan emin olmalıyız.
Gluten ve Gluten İntoleransı Nedir?
Gluten, çok sayıda besinde bulunan bir proteindir. Bu protein, gıdaların şeklini korumasına yardımcı olur.
Glutensiz bir diyet uygulayabilecek kişiler arasında;
- şişkinlik, ishal, karın ağrısı ve diğer ilgili semptomlar üreten çölyak dışı gluten duyarlılığı
- gluten alerjisi, çölyak hastalığı
- buğday alerjisi olanlar bulunur.
Bu kişilerin glutene karşı intoleransı vardır.
Çölyak Hastaları ve Gluten İntoleransı Olmayan Kişiler İçin Glutensiz Beslenmenin Önemi
Son yıllarda, çölyak hastalığı olmayan insanlar da glutensiz bir diyetin sağlıklı yaşam ve kilo vermeye yardımcı olabileceğine inanarak glutenden kaçınmaya başlamıştır. Glutensiz beslenmenin önemini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Sindirim semptomlarını hafifletebilir.
- Çölyak hastalığı olanlarda kronik iltihaplanmayı hafifletmeye destek olabilir.
- Enerji seviyesini arttırmaya yardım sağlayabilir.
- Kilo vermeyi kolaylaştırabilir.
“Çölyak hastaları ne kadar gluteni tolere eder?” sorusunun cevabını şu şekilde verebiliriz: Çölyak hastalığı olan kişilerin, günlük gluten alımını 10-50 mg ile sınırlandırmaları tavsiye edilir. Bazı kişilerde eser miktarda gluten bile ciddi yan etkilere neden olabilir. Bunun için; gluten tüketimi, hastalığın seyrine ve doktor önerisine uygun olarak planlanmalıdır. Unutmamalıyız ki, beslenmemizden gluten kaynaklarını çıkarırken, diğer kaynaklardan yeterli besini almamız son derece önemlidir.
Gluten İçeren Yiyecek ve İçecekleri Nasıl Tanımlayabilir ve Bunlardan Nasıl Kaçınabiliriz?
- Buğday, arpa ve çavdar gibi glüten içeren tahılları ve bu tahıllardan yapılan katkı maddelerini kontrol etmek için gıda etiketlerini dikkatlice okumalıyız.
- Glutensiz gıda etiketlemesini kontrol etmeliyiz.
- Gluten içerip içermediğinden emin değilsek yiyecekleri tüketmemeliyiz. Mümkünse, daha fazla bilgi için şirketle iletişime geçmeli veya web sitesini ziyaret etmeliyiz.
- Çapraz teması önlemek için glutensiz ürünleri ailenin diğer üyelerinin gluten içeren yiyeceklerinden ayrı olarak saklamalı ve hazırlamalıyız.
Glutensiz bir diyet benimsemek, glutenle ilgili problemler için bilinen tek yoldur. tada! ürünlerinin çok çeşitli glutensiz ürünlerini, siz de şimdi inceleyebilir ve güvenilir bir şekilde bu nefis lezzetlerin keyfini hemen çıkarabilirsiniz.