Ekim ayı, Meme Kanseri Farkındalık Ayı…
Dünya Sağlık Örgütü tarafından her yılın 1-31 Ekim tarih aralığı, Meme Kanseri Farkındalık Ayı ilan edilmiştir. Dünyada en sık görülen kanser türlerinden biri olan meme kanseri, genç yaşlardan itibaren kadınları tehdit eden ve tedavi edilmezse ölümcül olabilen bir hastalıktır. Erken teşhis ve tedavi, hastalığın iyileşmesi, hayatta kalım oranlarının artması ve yaşam konforunun artırılması adına büyük fayda sağlar.
Meme Kanseri Nedir?
Memelerde bulunan süt bezleri ve süt kanallarında meydana gelen tümör oluşumlarına meme kanseri adı verilir. Meme kanseri tümörleri, sadece memede bulunan bu dokuları köken alarak oluşmaz. Vücudun farklı bölgelerden odaklanan meme kanseri oluşumları da mevcuttur.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Kadınların büyük bir çoğunluğu meme kanserini tesadüfen ya da rutin taramalarda fark eder. Meme uçlarından kanlı ya da yeşilimsi sıvı gelmesi, memede veya koltukaltında ele gelen yumrular, meme kanserinin erken tanısında fark edilen belirtilerden bazılarıdır. Meme kanserlerinin önemli bir bölümü, herhangi bir biçimde ağrı olmaksızın ortaya çıkar. Ağrı oluşumunu takip etmek meme kanserinin teşhisini geciktirebilir. Bu nedenle her kadının 20 yaşından itibaren banyo yaparken elle meme ve koltukaltı muayenesi yapması önemlidir.
Meme Kanseri Tanı Yöntemleri
Aile geçmişinde birinci derece yakınlarında meme kanseri öyküsü olanlar, düzenli ve sıkı bir kontrol takvimiyle erken tanıyı sağlayabilirler. Anne, abla, kız kardeş gibi ailede birinci derecede kanser öyküsü olanların meme MR ve diğer görüntüleme yöntemlerini 6 ayda bir düzenli olarak takip etmeleri gerekir. Ailede birinci ve ikinci dereceden herhangi bir kanser öyküsü yoksa her kadının 40 yaşından itibaren yılda bir meme ultrasonu, 2 yılda bir mamografi çektirerek ve ayda bir kendi kendine el ile muayene yaparak meme kanserine karşı önlem alması yeterli olacaktır.
Meme Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Dünyada gelişen tıp teknolojileri, meme kanserinin tedavisini de kolaylaştırmıştır. Sağlıklı yaşam koşullarını oluşturmak ve vücuduna gereken özeni göstermek hastalığın oluşmasını önlemede büyük fark yaratır. Gerek genetik aktarım yoluyla gerekse çevresel faktörlerle meydana gelen meme kanserinin tedavisi, damardan ilaç alımı (kemoterapi), hormon tedavileri, cerrahi müdahale, ışın terapisi (radyoterapi) gibi farklı yöntemlerle yapılır.
Sağlıklı bir yaşamın ilk adımı sağlıklı besin tüketmekten geçer.