Yılın Taze Sebze Zamanı: Kışlık Sos Hazırlıkları Başlasın
Yılın en güzel zamanı geldi. Buram buram kokan taze domatesler, çıtır çıtır biberler, çekirdeksiz patlıcanlar sofralarda yerini alıyor. Kışın kapıya dayandığı günler yakınken konserve ve kışlık sos hazırlıkları da başlıyor. Siz de kavanozları hazırladıysanız nefis tarifleri defterinize ekleyebilir, kışa karşı dolaplarınızı taze sebzelerle doldurabilirsiniz.
Kahvaltılık Sosla Kış Sabahlarına Taze Bir Günaydın
Taze sebzelerinden hazırladığınız kahvaltılık sosları kışın açarak tüm tazeliğiyle tüketebilirsiniz. Kahvaltılık acı domates sosu malzemeleriyle tarife başlayabilirsiniz.
6 tane kapya biber
1 tane kırmızı Şili biberi
3 tane orta boy domates
3 diş sarımsak
150 gram rendelenmiş eski kaşar
1 fincan sızma zeytinyağı
2 dal taze kekik
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çay kaşığı acı toz biber
1 çay kaşığı tuz
İki avuç ceviz içi
Biberleri yıkadıktan sonra üzerinde delikler açın. Bir yandan fırını 200 dereceye ısıtın ve serdiğiniz pişirme kağıdının üzerine domatesleri, sarımsakları, biberleri yerleştirin. Üzerine zeytinyağı gezdirin. İyice közlenip siyahlaşınca hepsini çıkarın ve kapaklı bir kaba alın. 10 dakika sonra kapağı açın, domates ve biberlerin kabuklarını soyun. Biberlerin çekirdeklerini ayıklayın. Tüm karışımı blenderden geçirin. İçerisine zeytinyağı gezdirin; kekik yapraklarını, baharatları, rendelenmiş kaşarı ve elinizde ufaladığınız cevizleri ekleyip yeniden karıştırın. Sosunuz hazır!
Her Eve Lazım Sos
Kışlık sos hazırlıkları biraz zahmet gerektiriyor ancak yapımı ortalama 1.5 saat alan lutenitsa sosun tadı damakta kalıyor.
5 tane domates
4 tane kapya biber
2 kemer patlıcan
3 diş sarımsak
1/2 fincan zeytinyağı
2 çay kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
Bir tutam karabiber
Biber ve patlıcanları ocakta veya fırında közledikten sonra kapaklı bir kaba alın. 10 dakika kadar sonra kapağı açıp kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkartın. Ardından sebzeleri doğrayıcıdan geçirin. Ayrı bir kapta domatesleri blenderden geçirerek rendelenmiş hale getirin. Bir tencereye zeytinyağını alın, ocakta hafifçe ısıtın. Üzerine dövülmüş ve iyice suyu çıkmış sarımsakları ekleyin. Kokusu çıkınca domatesleri ekleyerek ortalama 20 dakika pişirin. Ardından patlıcan ve biberleri ilave edin. Gerekiyorsa biraz daha zeytinyağı ekleyin. Ağır ateşte ortalama 40 dakika pişmeye bırakın. Kaynayınca baharatlarını ve tuzu koyun. Domatesler suyunu çekip karışım katı bir hal alınca ocaktan alın ve üzerine şekerini ekleyin.
Kışlık Sos Hazırlıkları Hakkında Püf Noktalar
Eğer uzun süre dolapta kalması gerekiyorsa karışımları bir taşım daha kaynatın ve sıcak sıcak kavanozlayıp ters çevirerek 1 gece bekletin. Bu sayede kapağın vakumlandığını görebilirsiniz.
Kapaklar vakumlanmazsa sosları birkaç hafta içinde bozulmadan tüketmelisiniz. Vakumlanan kavanozları 3-4 ay kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Düz çevirdiğinizde sosların kavanoz kapağına değmemesine dikkat edin. Sıvının kapak ile teması uzun sürede paslanmaya yol açabiliyor.
Kavanozlarken sosun üstüne 1 parmak kadar zeytinyağı koyabilirsiniz, böylece hava alma ihtimalini en aza indirirsiniz.
Kışlık menemeniniz çoktan hazır, tek tıkla sofranızda.