Yelken Sporu Nedir? Nasıl Yapılır?

Yelken Sporu Nedir? Nasıl Yapılır?

Denizi ve adrenalini sevenlere hitap eden sporlardan birisi olan yelkencilik son yıllarda ülkemizde de büyük ilgi görmeye başlamıştır. Stresten arınırken keyifli zamanlar geçirmenizi sağlayan spor, rüzgârın etkisiyle bir yelken üzerinde hareket etme mantığına dayanır. Kendine has ekipmanları bulunan yelkencilikte başarılı olmak için rüzgâr şartlarını kontrol etmeyi öğrenmek büyük önem taşır.

Yelken Sporu Nasıl Yapılır?

Yelken sporuna başlamadan önce temel terimleri öğrenmek gereklidir. Öncelikle terimleri öğrenebilir ve daha sonra eğitimlere başlayabiliriz.

Yelkeni kullanmadan öncelikle dümenin nasıl hareket ettirileceğini öğrenmek önemlidir. Daha sonra rüzgâra karşı nasıl hareket etmemiz gerektiği konusunda tecrübe kazanmalıyız. Yelkeni istenen noktaya ulaştırmayı başardığımızda ise yelkencilik konusunda temeli attığımızı anlayabiliriz.

Yelkende başarılı olmak için ekipmanların tam olması şarttır. Ayrıca vücudumuz yelken ile bir uyum içerisine girmeli ve dengeyi sağlamalıdır.


Yelkencilikte Kullanılan Ekipmanlar

Yelken sporuna başlarken bu sporu sevip sevmeyeceğimizden emin olmamız mümkün değildir. Bu nedenle öncelikle sadece temel ekipmanları satın almakta fayda vardır. İlerleyen süreçte eksiklerimizi tamamlayabiliriz.

Başlangıç için spor esnasında kendinizi korumanızı sağlayacak kıyafetlerinizin tam olması yeterlidir. Yelken pantolonu ya da şortu, tişörtü, montu ve gözlük temel ekipmanlardandır. Özel olarak üretilen su geçirmez kumaş kullanılan modelleri tercih etmemiz gerekir. Zorlu hava şartları bulunan bir bölgedeysek kıyafetlerimizin rüzgâra karşı dayanıklı olmasına özen gösterebiliriz. Ayrıca kumaşların cildimize nefes aldırıyor olması da önemlidir.


Yelken Sporcuları Nasıl Beslenmeli?

Yelkencilik antrenmanları ve yarışlarında başarılı olabilmek için sporcu beslenmesi oldukça önemlidir. Gün içerisinde alınan besinlerin protein açısından zengin olması gereklidir. Bu sayede protein sentezlenmesi artar ve antrenman esnasında yıpranan kasların tamiri kolaylaşır.

Harcadığımız eforla birlikte vücuttan su atacağımızdan su tüketimine özen göstermeliyiz. Günde en az 3 litre su içmeliyiz. Ayrıca antrenmandan 30 dakika öncesinde birkaç bardak su tüketmekte fayda vardır.

Antrenman ve yarışlardan 1 saat önce kolaylıkla enerjiye dönüştürülebilen basit karbonhidratlar tüketebiliriz. Sebzeli sandviçler, meyve suyu, makarna ve haşlanmış patates ideal seçimler olabilir. Ayrıca mümkünse antrenman esnasında vitamin ve mineral içerikli sıvılar tüketebiliriz.

Uzun süreli antrenmanlar içinse ta!da! ürünleri yanınızda! Tek tıkla siteye giriş yapabilir ve siparişinizi oluşturabilirsiniz.

Kaynaklar:

https://www.discoverboating.com/resources/learning-the-basics-of-sailing

https://www.cruisingworld.com/learn-to-sail-101/

https://www.sailmagazine.com/cruising/basic-sailing-101

https://www.popularmechanics.com/home/how-to-plans/a35842979/how-to-get-started-in-sailing/

https://www.tripsavvy.com/learn-how-to-sail-2915462