Yaz Mutfağının Baş Tacı Domates ile Yapılan Özel 2 Yemek Tarifi
Hem çiğ hem de pişirilerek tüketilen domatesler, kırmızı görünümleri ve leziz aromaları ile yaz aylarında mutfağın baş tacı oluyor. Güney Amerika'dan tüm dünyaya yayılan lezzeti ile Anadolu mutfağında da sağlam bir yer edinen domatesin, yemeklere kattığı tat ve lezzet yeri doldurulmaz bir yiyecek olduğunu ispatlıyor.
Leziz ve Sağlıklı: Domates
Domates, lezzetinin yanı sıra besin değeriyle de öne çıkıyor. Düşük glisemik indekse sahip olması, bolca lif içermesi, A ve C vitaminleri açısından zengin olması domatesin yararları arasında sayılıyor. Domates, potasyum, folik asit ve likopen içeriğiyle de günlük mineral ihtiyacını karşılıyor. Cildin güzelleşmesine, bağışıklığın güçlenmesine, sindirimin rahatlamasına yardımcı olan bu mucizevi sebze, öğünlerde bolca tüketiliyor. Domatesin keşfedildiği ve yaygınlaştığı dönemin öncesinde Anadolu mutfağında kuru meyveler yemeklere lezzet verirken, domatesin mutfaklara girmesi ile neredeyse her yemekte domates aranıyor. Birkaç yüzyıl içinde mutfağımızın vazgeçilmezlerinden olan domatesin başrolde olduğu birkaç tarifsizlerle...
Tadına Doyum Olmayan Domatesli Enginar
Enginarın mayhoş lezzeti zeytinyağı ve domates ile buluşuyor. Nefis bir Akdeniz tabağı olan tarif, özellikle mevsiminde toplanan yaz domatesleri ile yapıldığında sofranın yıldızı oluyor.
Malzemeler:
- 4 tane enginar
- 1 orta boy soğan
- 1 küçük havuç
- 1 küçük patates
- 2 adet büyük pembe domates
- 3-4 dal maydanoz
- Tuz
- 2 yemek kaşığı riviera zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- Bir küp şeker
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 limon
- 1 defne yaprağı
Hazırlanışı:
- Enginarları temizleyin ve çanakları limonlu suda bekletin.
- Tencereye riviera zeytinyağı, küp doğranmış patates ve havuçları ekleyin. Kavurun.
- Enginarları tencereye alın ve kavurmaya devam edin.
- 5 dakika kadar kavurduktan sonra küp küp doğranmış domatesleri ekleyin ve kavurun.
- Domatesler pişince 2 bardak sıcak suyu tencereye alın.
- Tuz, şeker ve defne yaprağını ekleyerek kapağını kapatın ve pişmeye bırakın.
- Yemek kaynadıktan sonra kısık ateşte pişene kadar ortalama 15 dakika pişirin.
- Piştikten sonra üstüne sızma zeytinyağı gezdirin ve maydanoz koyarak servis edin.
Tam Kıvamında Domatesli Pilav
Domateslerin lezzetiyle pilavın doyuruculuğunu birleştiren mükemmel domatesli pilav tarifi sizlerle. Tadı damağınızda kalacak tarifin yapımı da oldukça kolay.
Malzemeler:
- 3 adet büyük boy domates
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı pirinç
- 2 su bardağından 2 parmak kadar az sıcak tavuk suyu
- 1/2 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- Bir tutam karabiber
Hazırlanışı:
- Domatesleri elde rendeleyin.
- Yağları tencerede ısıtın ve üzerine domatesleri ekleyerek kavurmaya başlayın. Kaynamaya başlayan domateslerin altını kısın ve suyunu tam olarak çekene kadar pişirin.
- Pirinçleri yıkayın ve süzün, kavrulan domateslerin üzerine ekleyin.
- Birkaç dakika kavurduktan sonra şeker ve tuzu ilave edin, üzerine tavuk suyunu ekleyin.
- Kapağı kapalı olarak suyunu çekene dek pişirin. Servis ederken üzerine karabiber serpiştirin.
Mevsiminde Toplanan Taze Domatesler Hazır Yemeklerde
Eğer domatesli yemekleri seviyorsanız ancak yapmaya zaman bulamıyorsanız ta!da! hazır yemekleri tercih edebilirsiniz. Yaz mevsiminde toplanan tazecik domateslerle hazırlanan ta!da! Zeytinyağlı Taze Fasulye ve ta!da! Sebzeli Bulgur lezzetlerini deneyebilirsiniz. Mis kokulu domateslerin lezzetine varacağınız birçok sıcak ve soğuk yemeği ta!da!'da bulabilirsiniz.
Tarifleri yapmaya zamanı olmayanlar için ta!da çoktan yemek yaptı. Tek tıkla zeytinyağlı taze fasülye ve sebzeli bulgur pilavı sofranızda.