Uzun Yaz Sofralarının Vazgeçilmez Mezesi | Sardalya
Ağırlıklı olarak Akdeniz ve Atlantik’te yaşayan sardalya, Akdeniz ülkeleri Portekiz, İspanya, Malta ve Sicilya mutfaklarının en önemli balıklarından biridir. Farklı pişirme yöntemleriyle ana yemek olarak tercih edilebildiği gibi meze veya salata olarak da farklı tariflerde karşımıza çıkmaktadır.
Sardalya Türkiye’de de en çok tüketilen balıklardan biridir. Sağlıklı ve lezzetli olmasının yanı sıra kolay ayıklanması, küçük kılçıklı olması, kılçığıyla birlikte yenebilmesi, farklı şekillerde pişirilebilmesi tercih edilme sebeplerindendir. Türkiye’de en çok Ege ve Marmara Denizi’nde avlanır. Ege sardalyası daha iri ancak Marmara sardalyası daha yağlı ve lezzetlidir. Av dönemi haziran ayında başlar ve en lezzetli zamanı temmuz - eylül arasıdır.
Türkiye’de ana yemek olarak genellikle mangal, ızgara veya tavada pişirilir. Asma yaprağında sardalya ve sebzeli sardalya buğulaması Ege bölgesinin öne çıkan yemeklerindendir. Sardalya meze olarak da değerlendirilmeye uygundur. Sardalya ezmesi, marine sardalya, sardalya salatası pratik şekilde hazırlanan ve keyifli sofralarda tercih edilebilecek mezelerdendir.
Sardalya Ezmesi
· ta!da! Sardalya Konservesini çıkarın.
· 1 dilim bayat ekmeği ufalayın. Ufalanmış ekmeği sardalya, 50-60 gram ceviz ve 50-60 gram yeşil zeytin ile rondodan geçirerek püre haline getirin.
· Karışımı tabağa aktarın. Üzerine 1 çay bardağı zeytinyağı ve 1 limonun suyunu karıştırarak dökün.
· Servis ederken dereotu ile süsleyin.
Pratik Sardalya Mezesi
· 1 kutu ta!da! Sardalya Konservenin sosunu süzdürün.
· Yarım çay bardağı zeytinyağına, 2 yemek kaşığı sirke ve 2 yemek kaşığı limon suyu ekleyip çırpın.
· Bu karışımı sardalyaların üzerine dökün. İnce doğranmış soğan, maydanoz ve dereotu ile birlikte servis edin.
Siz de uzun yaz sofralarınıza keyif katacak mezeleri kolayca hazırlayabilir, bu hafif lezzetlere yaz haricinde ulaşmak isterseniz ta!da! konservelerinden yararlanabilirsiniz.