.jpg)
tada’dan Glütensiz Yemek | Yeşil Mercimekli Karnıyarık!
Glüten içeren besinlerin diyet programlarından çıkarılmasının daha iyi sağlık koşulları sağladığına yönelik pek çok çalışma var. Peki, glüten nedir? Vücuda zararı var mıdır? Glütensiz beslenme sağlıklı mıdır? Gelin, hepsini yakından inceleyelim…
Glüten Nedir?
Glüten; buğday, çavdar, arpa gibi tahıllarda ve bu tahılların işlenmesiyle elde edilen gıdalarda yer alan doğal bir protein çeşididir. Isıtıldığında esnek ve içine havayı hapsedebilen elastik bir ağ oluşturur. Bu özelliği ekmek ve hamur işlerinin yumuşak ve çiğnenebilir olmasını sağlar. Gıda endüstrisinde besinlerin dokusunu iyileştirmek ve gıdanın nem tutucu özelliğini artırmak için katkı maddesi olarak kullanılır.
Glütenin Zararları Nelerdir?
Suda çözünmeyen bir protein olması nedeniyle bazı insanlar glüteni sindirmekte zorlanabilirler. Glüten içeren besinler tükettiklerinde hazımsızlık, mide ve bağırsaklarda gaz, ödem gibi sindirim problemleri yaşayabilirler. Buna ek olarak bazı kişilerde sindirim problemleri çok daha ciddi boyutlara ulaşabilir. Bağışıklık sistemi, glüteni yabancı bir protein olarak algılar ve ince bağırsak dokusuna saldırarak besinlerin emilimini sağlayan yapıların bozulmasına yol açar. Bu durum vücut sağlığının korunmasında önemli rol oynayan vitamin ve minerallerin emilimini engeller. Bağışıklık sistemini zayıflatarak enfeksiyonlara karşı direncin azalmasına neden olur, hastalıklar ayakalanma riskini artırır.
Glütensiz Beslenme Kimler İçin Önemlidir?
Yapılan bazı araştırmalarda glüten içeren besinlerin beslenme programından çıkarılmasının genel sağlık durumu üzerinde olumlu etkilere yol açtığı saptanmıştır. Kişinin psikolojik olarak kendini daha iyi hissettiği ve kilo verme sürecinde daha başarılı olduğu gözlenmiştir. Bazı hastalıklarda ise glüten içeren besinlerin tamamen diyetten çıkarılması gerekir. Glütensiz beslenme, aşağıdaki hastalıklar için elzemdir:
Çölyak Hastalığı
Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır ve ilk olarak ek besine geçen çocuklarda kendini gösterir. Çölyak hastası çocuklar glüten içeren besinleri tükettiklerinde huzursuzluk, mide bulantısı, kusma, iştah kaybı ve ishal ile karşı karşıya kalır. Kronik seyreden bu tablo, çocuklarda gelişim geriliği, kilo kaybı, kemik erimesi gibi ciddi problemlere neden olur.
Glütenin Toleransı
Çölyak dışı glüten intoleransı olarak da bilinen bu hastalıkta, glüten içeren besinler tüketildiğinde mide bulantısı, şişkinlik, hazımsızlık, bağırsakta gaz, halsizlik, baş ve karın ağrısı görülür. Buna ek olarak anemi, depresyon, anksiyete, kas ve eklem ağrıları gibi belirtiler de gözlemlenebilir.
Buğday Alerjisi
Özellikle çocuklarda daha sık görülen buğday alerjisi, bağışıklık sisteminin buğday proteinlerinden birine karşı aşırı tepki göstermesi şeklinde tanımlanabilir. Bu kişiler buğday içeren besinleri tükettiklerinde, hatta soluduklarında bile büyük problemlerle karşılaşabilirler. Mide bulantısı, şişkinlik, ürtiker, hızlı nabız, tansiyon düşmesi, bilinç kaybının yanı sıra anafilâksi gibi ölüm riski taşıyan sorunlar gelişebilir.
İrritabl Bağırsak Sendromu
Son yıllarda çok sık rastlanılan hastalıklardan biri olan irritabl bağırsak sendromu, bağırsak fonksiyonlarının bozukluğu ile karakterizedir. Bu hastalığa sahip olanlar glüten içeren besinler tükettiklerinde hastalık semptomlarında artış gözlenir. Bu kişilerin diyetlerinden glüteni çıkartmaları önerilir.
ta!da! Glütensiz Yeşil Mercimekli Karnıyarık
Bağırsak sağlığınızı korumak için glüten içeren besinleri diyetinizden çıkarabilir ya da minimum düzeye indirebilirsiniz. Glütensiz beslenenler için özel olarak üretilen ve lezzetli bir alternatif niteliği taşıyan ta!da! Glütensiz Yeşil Mercimekli Karnıyarık ürünümüzü deneyebilirsiniz. Çölyak hastaları ve glüten intoleransına sahip kişiler içinde uygun olan yemek, aynı zamanda vejetaryen beslenmeyi hayat tarzı hale getirenler için de sağlıklı bir seçenektir. Yüksek lif içeriği ile dikkat çeken ta!da! Glütensiz Yeşil Mercimekli Karnıyarık için sadece 4 dakika ayırmanız yeterli. Paketi açın, ısıtın ve bu pratik lezzetin tadına varın!