Mutfağınızdan Glüteni Uzak Tutmanın Yolları!
Çölyak hastaları ve glüten intoleransı yüksek olan kişiler glütenli yiyeceklerden uzak durmalı. Ancak glütenli yiyecekler oldukça fazla. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf tahılları glüten içeriyor. Hazır gıdaların çoğunda da glüten bulunuyor. Bulgur, irmik, makarna, erişte, börek, kek gibi birçok gıdada da glüten var. Peki bu kadar glütenli gıdanın arasında glüteni sofralarımızdan nasıl uzak tutabiliriz?
Mutfak Temizliğine Dikkat Edin
Evdeki diğer bireyler de sizin gibi çölyak hastası değilse ya da evde sizden başka kimsenin glüten hassasiyeti yoksa, mutfakta çok daha dikkatli olmalısınız. Çünkü siz olmasanız bile evde yaşayan diğer aile üyelerinin glüten tüketmesi demek içeriğinde glüten ve un tozu bulunan yiyecek kırıntılarının mutfağın görünen ya da görünmeyen alanlarında bulunması demek. Bu durumun kontaminasyon riskini artırabileceği düşünüldüğünde, temizliğin önemi ortaya çıkıyor. Yemek hazırlarken kullanacağınız mutfak eşyalarının temizliğine özen gösterin. Yemek kaşıklarını, tencereleri ve tabakları iyice yıkayın. Fırın tepsilerine yerleştirmek için pişirme kağıdı kullanıyorsanız, bunların glütenle temas etmemesine dikkat.edin. Üzerinden çizik ya da çatlaklar bulunan pişirme aletlerinin tamamen temizlenemeyeceğini unutmayın ve bu aletleri kullanmadan atın. Ayrıca mutfak havlularını düzenli olarak yıkayın, bulaşık süngeri ve temizlik bezlerini düzenli olarak değiştirin ve temiz tutun.
Eşyalarınızı ve Yiyeceklerinizi Ayırın
Kontaminasyon riskini en aza indirmek için ortak tabak, kaşık, çatal kullanımını bırakabilirsiniz. Mutfakta temizliğinden emin olduğunuz bir alanda sadece sizin kullandığınız tabak, çatal, kaşık, bıçak, kase, tencere, tava gibi sofra ürünlerini ve pişirme aletlerini hazır bulundurun. Ayrıca glüten içeren ve içermeyen yiyecekleri mutlaka ayrı dolaplarda muhafaza edin. Sabah kahvaltılarında ortada herkese ikram edilen bal, reçel, tereyağ, peynir gibi yiyecekleri de ayırabilirsiniz. Böylece bıçakla kolaylıkla yayılan glüten içeren gıda kırıntılarını yanlışlıkla yemekten kurtulmuş olursunuz.
Yemek Hazırlarken Öncelik Glütensiz Yiyecekler Olsun
Yemeklerinizi hazırlarken önce glütensiz yiyecekleri pişirin. Örneğin kızartma yapıyorsanız, önce glütensiz gıdaları kızartın. Glütensiz ve glüten içeren yiyecekler için ayrı yağ kullanın ve kullandığınız pişirme kaplarının ve kaşıkların farklı olmasına dikkat edin. Makarna hazırlarken kullandığınız makarna süzgecinin bile ayrı olmasına dikkat edin.
Ta!da! olarak glutensiz atıştırmalıklarımız ile en büyük destekçilerinizden biri oluyoruz. Siz de hem glütensiz beslenmeye %100 uygun hem de lezzetli grissini, gevrek, kurabiye, kraker gibi atıştırmalıklarla gününüzü zenginleştirebilirsiniz.