Haziran Ayında Olgunlaşacak ve Tüketilmesi Gereken Meyveler
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte yeme kültüründe de farklılıklar oluştu. Eski dönemlerde meyveler hangi mevsimde olgunlaşırsa o zaman tüketilirdi. Günümüzde ise hangi meyveyi canımız çekerse anında bulup tüketmemiz mümkün. Ancak sebze ve meyveleri zamanında tüketmek sağlık üzerinde çok daha etkili. Zamansız yetiştirilen meyvelerin olgunlaşması için insan vücuduna zararlı kimyasal ilaçlar ve hormon takviyeleri kullanılır. Doğal olmadıkları için bu besinlerden vücut optimum fayda sağlayamaz. Aynı zamanda yetiştirilmesinde kullanılan zararlı bileşenler ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Mevsiminde tüketilen meyveler ve sebzeler ise doğal yollarla olgunlaşır. Organik oldukları için vitamin ve mineral içerikleri yüksektir, sindirim ve emilimleri çok daha kolaydır. Ayrıca daha lezzetli ve ekonomiktir. Haziran ayında yetişen meyveleri konserve yaparak ya da dondurarak kış mevsiminde tüketebilirsiniz. İşte haziran ayında olgunlaşan meyveler:
Erik
Sarı, yeşil, kırmızı renkleriyle yazın enerjisini yansıtan erik çeşitleri, yüksek oranda antioksidan bileşenler içerir. C, A, K ve B vitaminleri açısından da zengin olan meyve bağışıklık sistemini destekleyerek enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Düşük kalorili olduğu için kilo verme ve koruma programlarında iyi bir ara öğün seçeneğidir.
Kayısı
Haziran ayının en sevilen meyvelerinden biri olan kayısı; demir, magnezyum, bakır, potasyum, A vitamini ve C vitamini açısından zengindir. İçeriğindeki demir sayesinde kansızlık riskini önleyici etki gösterebilir. Potasyum sayesinde kalp damar sağlığının korunmasını ve magnezyum ile de kan basıncının dengelenmesini destekler. Yüksek oranda lif içeren meyvenin en önemli faydalarından biri de bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığı önlemeye yardımcı olmasıdır.
Çilek
Su içeriği oldukça yüksek olan çilek, idrar söktürücü özelliği ile dikkat çekicidir. Lezzeti ve kendine has kokusu ile sevilen bir meyvedir. Yüksek oranda C vitamini ve antioksidan bileşenler içerir. Serbest radikallerin vücuttan atılmasını kolaylaştırarak bağışıklık sisteminin güçlenmesini destekler. Sakinleştirici özelliğiyle bilinen çilek, ağız kokusunu önlemeye de yardımcıdır.
Şeftali
Haziran ayı ortalarında olgunlaşan şeftali, turuncu rengi ve yumuşak dokusu ile en çok tüketilen meyvelerden biridir. Kabuğu sert olduğu için genellikle soyularak tüketilen meyve yüksek orandaki florür içeriği sayesinde diş ve diş etlerinin korunmasına destek olur. Zengin bir potasyum kaynağıdır ve yüksek tansiyon hastalarının tedavisine yardımcı olabilir. Meyvenin kendine özgü turuncu rengi, göz sağlığının korunmasında önemli bir rol oynayan A vitamini öncüsü beta karotenden gelir.
Mevsiminde tüketilen yiyeceklerle sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı uygulayabilir, sağlığınızı gözeten ta!da! ürünleriyle sofralarınızı zenginleştirebilirsiniz.