Gençlik İksiri: Kolajen
Vücutta en yaygın protein çeşidi olan kolajen, tüm vücut proteinlerinin nerdeyse %65’ini oluşturur. Cilde yapı kazandırmaktan kanın pıhtılaşmasına kadar pek çok önemli fonksiyona sahip olan kolajen; kas, kemik, tendon, cilt ve eklemlerin yapısında bulunur. Aynı zamanda kan damarları, kornea ve dişler dâhil olmak üzere vücudun diğer birçok dokusuna yapı kazandırır.
Kolajen Tipleri Nelerdir?
Birbiri üzerine sarılmış 3 alfa amino asit zincirinden meydana gelen kolajen proteini, moleküler yapıdan kaynaklı 30 değişik tipe sahiptir. Dört ana tipi ise şöyle sıralanır:
· Tip 1: İnsan vücudunda yer alan kolajenin %90’danfazlasını oluşturur. Sık liflerden meydana gelir ve özellikle eklemler, dişler, tendon, kemik ve cilt dokusunun ana bileşenidir.
· Tip 2: Tip 1 kolajene göre daha gevşek bir şekilde paketlenen liflerden oluşur. Eklemlerinizi yastıklayan elastik kıkırdakta bulunur.
· Tip 3: Genellikle Tip 1 kolajenle birlikte çalışır .Arterlerin, organların ve kasların yapısını destekler.
· Tip 4: Cilt katmanlarında yer alır ve güneşin zararlı ışınlarından cildi korumaya yardımcı olur.
Yaş ile birlikte vücudun kolajen üretimi hem azalır hem de proteinin kalitesi düşer. Cildin kendine has sert yapısı yumuşamaya ve esnekliği artmaya başlar. Ciltteki kırışıklıklar artar ve aynı şekilde kıkırdak dokusunda da bozulmalar görülür. 30’lu yaşların başından itibaren ciltteki kolajen dokusunda azalmalar başladığı için bu yaştan itibarıyla kolajen takviyesi kullanılmasında fayda vardır.
Kolajenin Faydaları Nelerdir?
Kolajen takviyesi alarak vücuttaki kolajen miktarını artırabilirsiniz. Takviyelerde kullanılan kolajen, proteinin vücutta daha kolay emilebilmesini sağlayan peptit forma sahiptir. Düzenli olarak kullanılan kolajen takviyeleri aşağıdaki faydaları sağlayabilir:
· Özellikle kuvvet antrenmanı yapanların kas kütlesini ve gücünü artırabilir.
· Bir tür eklem rahatsızlığı olan artritin gelişimi ve ilerlemesini engelleyici rol oynayabilir. Aynı zamanda eklem ağrılarını azaltabilir ve kemiklerin aşınmasını önleyebilir.
· Cilt görünümü ve elastikiyetini iyileştirici etkileri olabilen kolajen aynı zamanda çizgi ve kırışıklıkları azaltabilir.
· Saç köklerini besleyen cilt dokusunu destekleyerek saçların güçsüzleşmesini ve dökülmesini engelleyebilir.
Kolajen Hangi Besinlerde Bulunur?
Et, tavuk ve balık gibi besinler zengin birer kolajen kaynağıdır. Aynı zamanda tavuk ve diğer hayvanların kemiklerinin kaynatılmasıyla elde edilen kemik suyu da yüksek miktarda kolajen içerir. Vücut, glisin ve prolin olarak bilinen iki amino asidi birleştirerek kolajen üretir. Bu işlem sırasında C vitamini kullanır. Vücudunuzun kolajen üretimini desteklemek için aşağıdaki besinleri günlük beslenme programınıza dahil edebilirsiniz:
· Prolin açısından zengin olan mantar, lahana, kuşkonmaz, buğday tohumu ile yumurta beyazı ve süt ürünleri
· Glisin içeriği yüksek olan jelatin ile tavuk ve balığın derisi
· Yeşil ve kırmızı mercimek, kakao, susam, kaju ile sakatat gibi bakır içeren besinler
· Yüksek oranda protein içeren dana eti, tavuk, deniz ürünleri, kuru baklagiller ve tofu.
İçeriğindeki ilikli kemik suyu sayesinde kolajen açısından zengin bir kaynak olan ta!da! Düğün Çorbası’na Migros’tan ve ta!da! online satış sitesinden ulaşabilir, 4 al 3 öde kampanyası ile avantajlı alışverişin keyfini çıkarabilirsiniz.
Gençlik iksirinin tek sahibi kolajen değil; düğün çorbamıza da bu konuda çok güveniyoruz!