En Çok Yapılan Pişirme Hataları

En Çok Yapılan Pişirme Hataları

Mutfaktaki ustalık düzeyiniz ne olursa olsun, bazı alışkanlıklar nedeniyle yemek yaparken farkında olmadan hataya düşüyor olabilirsiniz. Söz konusu hatalar, sağlık açısından olumsuz etkiler yaratabilir ya da beklediğiniz lezzette sonuçlar almanızı önleyebilir. Peki, mutfakta en sık yapılan hatalar nelerdir?

Eti Çözülmeden Pişirmeyin

Market alışverişinden döndüğünüzde, satın aldığınız etleri buzluğa atabilir ve bu şekilde uzun süre boyunca bozulmadan muhafaza edebilirsiniz. Ancak donmuş etleri pişirmek istediğinizde, etin önce oda sıcaklığına gelene dek çözülmesini beklemelisiniz. Modern yaşamın yoğun temposu içinde zaman tasarrufu yapmanın önemi büyük. Ne var ki, eti henüz tamamen çözülmeden pişirmeye çalışırsanız içi az piştiği halde dışı yanabilir ve dağılabilir. Bu nedenle pişirmek istediğiniz eti bir gün öncesinden buzluktan çıkarmanız size pratiklik kazandırır.

Makarna Suyuna Yağ Koymayın

Eğer sade makarna pişirmeyi düşünüyorsanız makarnanın suyuna yağ koymanızda bir sakınca yok. Böylelikle makarnaların birbirine yapışmasını önleyebilirsiniz. Ancak soslu makarna yapmak istiyorsanız kaynama suyuna koyduğunuz yağ, sosun makarnaya yapışmasını zorlaştırır.

Sarımsakların Yanmasını Önleyin

Pek çok tarifi lezzetlendirmek için, pişirme aşamasında tencerenize ya da tavanıza sarımsak ekleyebilirsiniz. Ancak sarımsağın yüksek ateşte hızla yanan bir besin olduğunu unutmamalısınız. Örneğin, sebze sote yaparken sarımsakları diğer sebzelerden önce tavaya eklerseniz sebzeler pişene dek sarımsaklar yanabilir. Bu nedenle kullandığınız tüm malzemeleri pişme sırasına göre tavaya eklemeye özen göstermelisiniz.

Makarna Suyunu Değerlendirin

Soslu makarna yapmayı düşünüyorsanız göz önünde bulundurabileceğiniz bir ipucu daha var. Haşlanan makarnaların suyunu süzmek yerine, hazırladığınız sosa makarna suyundan ekleyebilirsiniz. Böylelikle çok daha lezzetli sonuçlar elde edersiniz.

Yeşillikleri Kurutun

Salatalarda ya da sote yemeklerinde kullanacağınız yeşillikleri, yıkadıktan sonra iyice kuruttuğunuzdan emin olmalısınız. Aksi takdirde sebzelerden süzülen su salatanızı sulandırabilir ya da sebzeleri pişirirken zorluk yaşayabilirsiniz. Zamandan tasarruf etmek için, dilerseniz bir sebze kurutucudan yardım alabilirsiniz.

Etinizi Dinlendirmeyi Unutmayın

Etinizi tam kıvamında pişirdikten sonra yapmanız gereken son bir hamle var: Eti kısa bir süreliğine dinlenmeye bırakmak. Çünkü pişen etin içindeki sağlık suyu, piştikten hemen sonra etin ortasında kalır. Sağlık suyunun etin tümüne yayılması için, yemeğinizi yaklaşık 10 dakika boyunca kesmeden tezgahta dinlendirebilirsiniz.

Bu ipuçlarını göz önünde bulundurarak çok daha lezzetli ve sağlıklı yemekler pişirebilirsiniz.

 

Yemek pişirirken bunları düşünmek istemiyorsanız, çabucak ısıtarak sofraya koyacağınız ta!da hazır yemekleri ile gününüzü kurtarabilirsiniz!