Diyetlerin Başarısız Olma Nedenleri Nelerdir?
Diyet yaparken kilo verememek veya kilo verdikten sonra fazlası ile tekrar almak, birçok kişinin karşılaştığı bir sorundur. Peki, bu tür can sıkıcı durumların ardında ne gibi yanlış uygulamalar var? Diyetlerin başarısız olma nedenleri nelerdir? Gelin, diyet hakkında gözden kaçırılan önemli püf noktalarına ve doğru bilinen yanlışlara birlikte göz atalım.
Diyet Aç Kalmak Değildir
Pek çok insan düşük kalorili beslenerek hızlı bir şekilde kilo vermeye odaklanır. Fakat, düşük kalorili diyetler uzun vadede vücudun daha kolay yağ depolamasına neden olur. Bu durum ise maalesef yavaşlayan bazal metabolizma hızının bir sonucu olarak karşımıza çıkar.
İnsan vücudunu sürekli çalışan bir fabrikaya; besinleri de fabrikada işlenen ve fabrikaya etki eden birer ürüne benzetebilirsiniz.Besinlerle var olan bir fabrikaya gün boyu çok az besin gönderirseniz; doğal olarak fabrika çalışma hızını azaltacak, çalışanlar yavaşlayacak ve daha az enerjiye ihtiyaç duyacaktır. Fabrika eski temposuna dönmeye çalıştığında ise zorlanacak ve ürünlerin bir kısmını depolayacaktır.
Belli bir süre çok düşük enerjili diyet yapıp kilo verdiğiniz zaman, aslında vücudunuzu az kalorili beslenmeye alıştırmış olursunuz. İlerleyen dönemlerde ise azalan enerji ihtiyacı nedeniyle önceden kilo verdiğiniz veya kilonuzu koruduğunuz bir beslenme programı ile artık kilo almaya başlarsınız. Kısacası, düşük kalorili diyetler metabolizma hızınızı azaltır. Diyet yaptıktan kısa bir süre sonra kilo almanızın nedeni bu olabilir.
Herkesin Diyeti Kendine Özeldir
Arkadaşınızın veya akrabanızın diyeti, gazete veya dergilerde yazılan örnek diyetler size uzun vadede sağlıklı bir sonuç veremez.Çünkü her bireyin alması gereken enerji ve besin ögeleri miktarı farklıdır.İdeal kilonuza ulaşmak için ihtiyacınız olan enerjiyi; yaşınız, cinsiyetiniz, kilonuz, boyunuz, herhangi bir hastalığınızın olup olmadığı, fiziksel aktivite düzeyiniz, yağ ve kas kütleniz belirler.
Tüm bu hesaplamaları diyetisyen sizin için yapar. Daha sonra sosyo-ekonomik durumunuza, biyokimyasal parametrelerinize, sevdiğiniz veya sevmediğiniz yiyeceklere göre sizin için en ideal beslenme planını hazırlar.Sizin için hazırlanmış bir program sayesinde hem sevdiğiniz besinleri tüketerek hem de doya doya kilo verebilirsiniz. Bu nedenle, diyet yaparken aynı zamanda sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak ve kaybettiğiniz kiloları tekrar almamak için bir diyetisyen danışmanlığı almalısınız.
“Diyet” Aslında Ne Demek?
Hemen hemen herkes, “diyet” kelimesinin “kalori kısıtlaması”anlamına geldiğini düşünür. Halbuki “diyet”, Yunanca “yaşam tarzı” anlamına gelen “diaita” kelimesinden gelir. Yani, diyet yaparken aslında sağlıklı ve dengeli beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmek amaçlanmalıdır. Hangi besini neden ve ne kadar tüketmeniz gerektiğini anlamalı ve zamanla kendi sağlıklı beslenme tarzınızı oluşturmalısınız. Böylece hayatta kendi diyetisyeniniz olabilirsiniz. Kilo verene kadar yapılan şok diyetler veya ezbere yapıldığı için sürekli kilo verip almaya neden olan diyetler, vücudunuzu yıpratır ve metabolizma yaşınızı ilerletir.
Diyetini sporla güçlendirmeye karar verenlere yüksek proteinli ta!dalar burada!