C Vitamini Deposu Besinler Nelerdir
Hangi yaşta olursanız olun, sağlık için en önemli faktör doğru beslenme. Doğru beslenme ise temel olarak vücudunuzun gereksinim duyduğu vitamin, protein, karbonhidrat, yağ ve minerallerin besinler yoluyla alınmasını ifade diyor. Peki, günlük alınması gereken C vitamini oranı nedir? Fazlası vücutta depolanır mı, hangi besinler C vitamini bakımından zengindir? Gelin, bu soruların yanıtlarına beraber bakalım.
Günlük C Vitamini Gereksinimi
Askorbik asit olarak bilinen ve antioksidan vitaminlerden biri olan C vitamininin birçok görevi bulunuyor. Enfeksiyon hastalıklarına ve kansere karşı direnci artıran C vitaminin en önemli işlevlerinden birisi bağışıklık sisteminizi güçlendirmek. C vitamini insan vücudu tarafından üretilmediğinden besinler yoluyla alınması gerekiyor. Günlük alınması gereken C vitamini miktarı ise genel olarak kadınlar için 75 mg, erkekler için 90 mg olarak kabul ediliyor. Bu miktarlar hamile kadınlar için 85 mg, emziren kadınlarda ise 120 mg olarak belirtiliyor.
C vitamininin özelliklerinden biri, vücudun gereksiniminden fazla alındığında vücutta depolanmaması. Fazla olan kısım ter ya da idrar ile birlikte vücuttan dışarı atılıyor. Bu nedenle C vitaminini günlük olarak gerektiği kadar almaya özen göstermelisiniz. Gereken miktar alınmazsa ortaya çıkan C vitamini eksikliği ise kansızlık, sık sık hastalanma, yaraların geç iyileşmesi, diş eti iltihabı, ciltte leke oluşumu gibi birçok rahatsızlığa neden olabiliyor.
C Vitamini Bakımından Zengin Besinler
Meyveler ve taze sebzeler C vitamini deposu olarak biliniyor. Meyvelerdeki C vitamininden en iyi şekilde yararlanmak için meyvelerin kabukları ile tüketilmesi, meyveleri keserken metal bıçak kullanılmaması ve kesilmiş meyvelerin bekletilmemesi gerekiyor. Kış aylarında bol bol tüketebileceğiniz portakal, mandalina, greyfurt gibi birçok meyve C vitamini açısından oldukça zengin bir içerik sunuyor. Kivi, çilek, ananas da C vitamini gereksinimini karşılamanıza destek oluyor.
Yaz mevsiminde bollaşan kırmızı ve yeşil biber, domates, roka, maydanoz gibi sebzeler, yılın her dönemi salatalara ve yemeklere lezzet katan limon ve yine salata denildiğinde ilk akla gelen marul; C vitamininin önemli kaynakları arasında bulunuyor. Brokoli, ıspanak, lahana gibi birçok sebze de C vitamini deposu olarak kabul ediliyor.