Bağışıklık Güçlendirici Öneriler
Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı korumaktan; vücuda alınan bakteri ve virüsleri hastalık oluşmadan önce yok etmekten sorumludur. Virüs kaynaklı salgın hastalıklardan korunmak için alınabilecek önlemlerden en temel olanı bağışıklığı güçlendirmektir.
İşte bağışıklık sitemini güçlendirmek için öneriler:
Yeterli Protein Alın
Bağışıklık sisteminde görevli olan antikorlar protein yapısındadır. Bu nedenle protein alımı bağışıklık için önemlidir ve yeterli miktarda alınmalıdır. Her gün 2-3 porsiyon kadar süt ve süt ürünleri ile 1 porsiyon yumurta, kuru baklagil, et, balık veya tavuk tüketilmesi yeterlidir.
Şeker ve Karbonhidrat Tüketimini Sınırlandırın
Şeker ve basit karbonhidratlar bağışıklık sistemini baskılayıcı özelliktedir. Bu nedenle şeker tüketiminden kaçınılmalı ve pirinç, makarna, beyaz un gibi basit karbonhidratlar yerine bulgur, yulaf ve tam buğday unu gibi kompleks karbonhidrat kaynakları tercih edilmelidir.
Rengarenk Beslenmeye Dikkat Edin
Sebze ve meyveler yüksek oranda içerdiği vitamin ve mineraller ile bağışıklığın güçlenmesinde önemli bir besin grubudur. Günde 5 porsiyon kadar sebze ve meyve tüketmek gerekir. Tüm vitamin ve mineralleri dengeli bir şekilde alabilmek ve bağışıklığı güçlendirmek için günlük beslenme düzeninde sebze ve meyveleri çeşitlendirerek, rengarenk beslenilmelidir. Özellikle sarımsak, soğan, pırasa, lahana ve turp çeşitleri, avokado, brokoli, kivi, portakal ve nar enfeksiyonla savaşta etkinliği kanıtlanmış sebze ve meyvelerdir.
Her Gün Kuru Yemiş Tüketin
Özellikle ceviz, badem ve fındık içerdiği çinko minerali ve E vitamini sayesinde antioksidan etki gösterir ve bağışıklığı güçlendirmede etkilidir. Bu kuru yemişler günlük beslenme düzenine eklenmeli; işlemden geçirildiğinde antioksidan etkisi azaldığı için çiğ olarak tüketilmesine dikkat edilmelidir.
Bol Su İçin
Soğuk havalarda su tüketimi azalsa da her mevsim vücudun su ihtiyacı devam eder. Enfeksiyonlardan korunmak, toksinlerden arınmak ve bağışıklığı güçlü tutmak için günlük tüketilen çay & kahve gibi sıvıların dışında mutlaka 2-2,5 litre kadar su tüketmek gerekir.
Bitki Çayları Tercih Edin
Yeşil çay, ıhlamur, ekinezya, ada çayı gibi bitki çayları yemeklerden 1 saat önce veya 1-2 saat sonra olacak şekilde günde 2-3 kez içilebilir. Bu çaylar içerdiği fenolik bileşikler sayesinde bağışıklığı güçlendirir.
Baharatların Gücünden Yararlanın
Zencefil ve zerdeçal antioksidan özelliği sayesinde bağışıklığı güçlendirir ve antiviral ve antibakteriyel etki göstererek hastalık etkenlerinin yok edilmesinde etkilidir. Bu baharatlar toz veya taze halde rendelenerek yemeklere, çorbalara, yoğurda eklenerek veya çayı yapılarak tüketilebilir.
Hareketli Olun
Güçlü bağışıklık sistemi için beslenme kadar egzersiz de önemlidir. Açık havada yapılan yürüyüş ve fiziksel aktiviteler vücut direncini arttırmada etkilidir. Dışarı çıkılamadığı durumlarda dahi evde basit egzersizler yaparak hareketli kalmaya dikkat etmek gerekir.