Ramazan'da Tok Tutan Sağlıklı Besinler Nelerdir?

Ramazan'da Tok Tutan Sağlıklı Besinler Nelerdir?

Ramazan ayında, oruç tutarken tok tutan yiyecekler tüketmek büyük önem taşıyor. Günlük hayatında 3 öğün yemek yiyenler için oruç tutulduğundan bu 2 öğüne düşüyor. Gün boyunca uzun süre yiyecek ve içecek tüketmemek ise açlık hissini artırıyor ve iftarda daha iştahlı olmaya neden olabiliyor. Bu yüzden de iftar sofraları, her zamankinden daha dolu ve daha çeşitli hazırlanıyor. Ancak iftar sofrası hazırlarken hem gün boyu kaybettiğiniz enerjiyi yerine koymaya yarayacak, hem de ertesi günün orucuna sizi hazırlayabilecek yiyecekleri tercih etmelisiniz. Bu da iftar sofrasında sağlıklı yiyeceklere ağırlık vermeniz anlamına geliyor.

Tok Tutan Yiyecekler

Gün boyu aç kaldıktan sonra iftar sofrasına zeytin, hurma gibi besinlerle başlamak, birden karnınızın şişmesine engel oluyor. Tok tutan yiyeceklerden biri olan zeytin, sindirim sistemine de yardımcı oluyor. Hurma ise gün boyu kaybettiğiniz enerjiyi tamamlamanıza destek oluyor. Kan şekerini dengeleyen hurma, susuzluk hissini de azaltıyor. Yemeğe başlamadan önce protein yönünden zengin olan peynir ve haşlanmış yumurta da tüketebilirsiniz. Haşlanmış yumurta iftar sofralarında salatalara da eklenebilir. Besin değeri yüksek ceviz, badem ve kavrulmamış fındık da atıştırmalık tabağınızda olmalı.

Zeytin, hurma, peynir, yumurta gibi başlangıçlardan sonra çorba içmeyi ihmal etmemelisiniz. Çorba bir taraftan tokluk hissi sağlıyor, bir taraftan da sıvı ihtiyacınızı karşılıyor. İftar sofralarında yoğurda da yer vermek gerekiyor. Dengeli beslenme listelerinde ilk sıralarda yer alan yoğurt tam bir kalsiyum deposu. Yoğurt aynı zamanda uyku problemlerini de azaltıyor. Dilerseniz yoğurdun içine az miktarda toz tarçın ekleyerek, kan şekerinizi yükseltebilirsiniz. Ana yemek olarak et grubunu tercih edebilirsiniz. Et grubunda yer alan yiyecekler de protein bakımından zengin olan ve sizi gün boyu tok tutmaya yardımcı olan besinler arasında yer alıyor.

Tatlı Yerine Meyve

İftardan sonra hareketsiz kalmamaya özen göstermelisiniz. Tatlı tabağınızın ise meyveden oluşması tokluk hissini artırmaya yardımcı oluyor. Bunun için muz başı çeken meyveler arasında bulunuyor. Potasyum kaynağı olan muzu yemekten ortalama 1-1.5 saat sonra tatlı olarak tüketebilirsiniz.

Tam gün aç kaldıktan sonra tatlının yerini hiçbir şey tutmaz diye düşünüyorsanız, meyve yerine sütlü tatlıları tercih edebilirsiniz. Baklava, kadayıf gibi şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlı tüketmek hem şeker gereksinimini karşılıyor hem de tokluk hissi veriyor.

Ramazan ayında da atıştırmalıklardan ana yemeklere kadar sayısız yiyecek tada! dünyasında sizi bekliyor. Siz de hem tok tutan hem de sağlıklı bir iftar sofrası için tada! lezzetlerini mutlaka deneyin.