Kurban Bayramı için Beslenme Önerileri

Kurban Bayramı için Beslenme Önerileri

Kurban Bayramı’nda ailemiz ve sevdiklerimizle kurduğumuz sofralarda et ve tatlı tüketimi her zamankinden fazla olabiliyor. Sevginin ve mutluluğun bir göstergesi olan bayram yemeklerinin daha sağlıklı olması içinse bazı beslenme önerilerini göz önünde bulundurabiliriz.

Kurban Bayramı’nda Et Tüketimi Nasıl Olmalı?

Tükettiğimiz etlerin, veteriner kontrolünde olan hayvanlara ait olmasına özen göstermemiz gerekiyor. Aksi takdirde şarbon, tenya, tüberküloz gibi hayvanlardan insanlara geçebilen hastalıklara yakalanma riskimiz ortaya çıkabilir. Ayrıca henüz yeni kesilmiş hayvanların etlerinin tüketilmemesinde fayda bulunuyor. Yeni kesilen hayvanları pişirirken sertlik sorunu yaşayabiliriz. Ayrıca midemizde ağrı, şişkinlik gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Kesilen etlerin ise mümkün olduğunca serin bir ortamda bekletilmesinde fayda bulunuyor. Daha sonra tüketebileceğimiz etleri porsiyonlara ayırarak buzluğa kaldırabiliriz. Ayrıca çiğ et kestiğimiz tahtalarda kolayca bakteriler üreyebileceğinden aynı tahtaları yıkamadan sebze kesmememiz gerekiyor.

Kurban Bayramı’nda Tatlı Tüketimi

Bayramda yenilen tatlılar bir anda kan şekerimizin yükselmesine ve yine aynı hızla düşmesine neden olabiliyor. Bu nedenle özellikle şerbetli tatlılar tüketirken porsiyon kontrolü yapmamızda fayda bulunuyor. Ayrıca kan şekerini dengede tutmak için bazı ipuçlarından da faydalanabiliriz.

·  Mümkünse şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketilmesinde fayda bulunuyor.

·  Tatlı ile süt, yoğurt gibi protein içerikli besinler tüketerek kan şekerinin dengeli kalmasını sağlayabiliriz.

Gün içerisinde içtiğimiz suların içerisine tarçın ekleyerek kan şekerimizin düşmesinin önüne geçebiliriz.

Kurban Bayramı İçin Beslenme İpuçları

·  Proteinlerin sindirimi, karbonhidrat ve yağlara göre daha zor. Bu nedenle yiyeceklerimizi mümkün olduğunca çok kez çiğneyerek tüketilmesinde fayda bulunuyor.

·  Özellikle formumuzu korumaya dikkat ediyorsak etleri kızartmak yerine haşlamayı ya da demir döküm tavada yağsız olarak pişirmeyi düşünebiliriz. Ayrıca üzerine ekleyeceğimiz soslardan da uzak durmalıyız.

·  Kurban Bayramı’nda en çok dikkat edilmesi gereken konular arasında su tüketimi yer alıyor. Yüksek miktarda protein tüketimi böbreklerimizi yorabiliyor. Bu nedenle su tüketimi her zamankinden daha fazla önem taşıyor. Gün içerisinde 2-3 litre su içerek protein sindirimi sonrasında ortaya çıkan atıkların böbreklerden daha kolay süzülmesini sağlayabiliriz.

Kaynaklar:

https://www.health.gov.il/English/Topics/FoodAndNutrition/Nutrition/brochures/Muslim_Holidays/Pages/adha.aspx

https://sabriulkerfoundation.org/en/EidAlAdha

https://www.balancenutrition.in/blog/health-reads/festival-diet-plan/eid-al-adha