Konserve Mevsiminde Kışlık Yiyeceklerinizi Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gerekenler!

Konserve Mevsiminde Kışlık Yiyeceklerinizi Hazırlarken Dikkat Etmeniz Gerekenler!

Yaz aylarında yapılan konserveler, kışın pratik bir şekilde yemek hazırlayabileceğimiz alternatifler oluşturuyor. Üstelik bu sayede yaz sebzelerini kış aylarında da koruyucusuz ve sağlıklı bir şekilde tüketebiliyoruz. Peki, konserve hazırlarken nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

Konserve İçin Malzeme Seçimi

Bozulma belirtileri gösteren malzemeler kullanarak konserve hazırlamak Botulinum bakteri gibi hayati risk taşıyan sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Eğer hazırlıkları yaparken arada çürük bölümler görüyorsak kesinlikle kullanmamalı ve bozuk bölümleri atmalıyız. Konservelerimiz koruyucusuz olduğundan hijyen konusuna ekstra önem göstermeliyiz. Uygun besinleri sirkeli suda bekletebiliriz.

Konserve İçin Kavanoz Seçimi

Gıdalar belli bir sıcaklığa kadar ulaştığında gıdaların içerisindeki enzimler etkisiz hale geliyor. Bu noktada gıdaların kavanozlara alınarak soğuması bekleniyor. Soğuma esnasında gaz daha akışkan halde olduğundan dışarı çıkabiliyor ve vakum etkisi oluşarak kavanozlara tekrar hava girişinin önüne geçiliyor.

Konservenin hazırlanması esnasında oluşacak sıcaklık değişimlerinde kavanozun patlamaması için basınca karşı kavanoz camının dayanıklı olması gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda kullandığımız kavanozları tekrar kullanabiliriz. Ancak kapakların yeni olmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Eski kapakların tutmama ihtimali oldukça yüksek olduğundan konservelerimiz hava alabilir.

Konservelerimiz koruyucusuz olduğundan bakteri oluşumunu önlemek için yüksek sıcaklığa maruz bırakmak önem taşıyor. Bu nedenle kavanozları kullanmadan önce 15 dakika kadar kaynatarak sterilize etmemiz gerekiyor. Eğer hazırladığımız konservenin kapağı bir süre sonra şişmeye başlıyorsa içerisinde bakteri oluştuğunu anlamalı ve kesinlikle tüketmemeliyiz.

Konserve Hazırlamanın Püf Noktaları

  • Kullanacağımız malzemeye göre değişen sürelerde besinleri ısıtmalıyız. Domates konservesi için bu süre yaklaşık 20 dakikayı buluyor. Fasulye, barbunya gibi sebzeler içinse sebzelerin pişmesini beklememiz gerekiyor.
  • Kavanozların ani ısı değişiklikleri nedeniyle çatlamaması için içini doldurmadan ısıtmamız gerekiyor.
  • Kapakların cam kavanozları sıkıca tutması için kapakları son ana kadar kaynar suyun içerisinde bekletmeliyiz.
  • Sıcaklık değişimleri nedeniyle kavanozun içerisinde yiyeceklerin genleşebileceğini göz önünde bulundurarak en az 1-2 parmak boşluk bırakmalıyız.
  • Kavanozu doldurduktan sonra ters çevirmek en sık yaptığımız hatalar arasında yer alıyor. Ancak sıcak yiyeceklerle metalin temas etmesi tepkimeye girmelerine neden olabilir.
  • Kavanozu doldururken dışına taşırdıysak yıkamadan önce mutlaka soğumasını beklemeliyiz.
  • Konserveleri hazırladıktan birkaç gün sonra kapaklarını hafifçe çevirerek açmayı deneyebiliriz. Eğer vakumlama gerçekleşmeyen kavanozlar bulunuyorsa ve kapak kolayca açılıyorsa buzdolabına kaldırarak kısa sürede tüketmemiz gerekiyor.

Konserve hazırlamakla uğraşmak yerine siz de koruyucu içermeyen ev yapımı tadındaki ta!da! konserve ürünleri satın alabilirsiniz!