Ocak Ayında Ne Yiyelim?

 Kategori: Haberler

Yılın ilk ayında en taze şekilde tüketebileceğiniz sebze, meyve ve balık çeşitlerini biliyor musunuz? Yanıtınız “Hayır” ise ya da çok emin olamadıysanız bu yazı tam size göre! İşte ocak ayında gönül rahatlığıyla tüketebileceğiniz yiyecekler!

Ocak Ayının Bol Vitaminli Sebzeleri

Ocak ayı zengin sebze menüleri hazırlamak için oldukça ideal. Ispanak, pazı, karnabahar, beyaz lahana, brokoli, kereviz, pırasa ve Brüksel lahanası ile enfes yemekler pişirebilirsiniz. Kıymalı ya da yumurtalı ıspanak, zeytinyağlı pırasa, pazı dolması, karnabahar graten… Dilediğiniz lezzeti taze sebzelerin sayesinde en lezzetli şekilde tüketebilirsiniz.

Yine bu ay pazarlarda sıkça karşınıza çıkacak şalgam, pancar, kırmızı lahana, kırmızı turp, havuç gibi sebzelerle de sofranıza renk ve ekstra tat katacak salatalar, mezeler hazırlayabilirsiniz. Yılın pek çok ayı gibi ocak ayında da taze halde bulabileceğiniz; marul, tere, maydanoz, soğan ve nane gibi sebzeleri de bu salatalara dahil edebilirsiniz.

C Vitamini Dolu Meyveler

Ocak ayının meyvelerinin pek çoğu C vitamini deposu. Hele ki soğuk algınlığının sıkça yaşandığı soğuk kış günlerinde C vitamini en çok ihtiyaç duyulan vitaminlerden biri. Tadı tam yerinde portakallar, mandalinalar bu ay manavlarda yerini alır. Diğer C vitamini depoları greyfurt ve limon da en lezzetli dönemlerindedir. Yerli muz da bulabileceğiniz ocak ayında; elma, armut, nar, ayva ve sonbahardan beri tezgahları süsleyen balkabağı da gönül rahatlığıyla tüketilebilir.

Kefal ve Hamsinin Tam Zamanı

Ocak ayında sonbaharda çıkan ve en lezzetli dönemlerinde olan palamut, istavrit, uskumru ve lüfer balıkçılarda karşınıza çıkmaya devam eder. Yağlı ve çok leziz dönemlerinde olmasalar da bu balıkları seviyorsanız ocak ayı son şansınız olabilir. Çinekop ve mezgit bol bol tutulduğundan sofralarınızda mutlaka yerini alacaktır.

Ancak bu ay tadına doyamayacağız, en yağlı döneminde olan balıklar kefal ve hamsidir. Kefali tavada kızartacağınız gibi patates, havuç ve soğan ile birlikte fırına da verebilirsiniz. Hamsiyi ise kızartabilir, buğulama yapabilir hatta pilavını dahi pişirebilirsiniz. İri ve yağlı hamsilerden yapılmış bir hamsili pilavın da hamsi kuşunun da tadına doyum olmayacaktır.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Kodu okuyamıyorsanız, yeni kod isteyin. captcha txt
0
0

Arama yapmak için yazın ve ENTER tuşuna basın

Facebook
Twitter
Instagram