İftar Sofralarının Tamamlayıcısı Ramazan Şerbetleri

 Kategori: Haberler

Ramazan ayı bereketin, birlikteliğin ve özenli sofraların zamanıdır. Fırından çıkan sıcacık pide, yemek sonrası ağızları tatlandıran güllaç gibi birçok özel lezzet Ramazan boyunca sofralardan eksik olmaz. Osmanlıdan günümüze kalmış bir başka gelenek de bu özel ayda yemeklerin rengarenk ve birbirinden lezzetli şerbetlerle tamamlanmasıdır. Ferahlatan, rahatlatan ve ağızları tatlandıran şerbetler aynı zamanda diğer içeceklere göre sağlıklı bir alternatif sunar. İşte sizin için seçtiğimiz hem pratik hem de lezzetli Ramazan şerbeti tarifleri…

Limon Şerbeti

Saray limonatası olarak da bilinen bu nefis şerbet tam bir C vitamini deposudur. Bir litre su için 8 adet limon, 200 gram toz şeker ve 1 bağ taze nane kullanılarak hazırlanır. Hazırlığa tüm limonları sıkmakla başlanır. Sıkılan limon suyuna oda sıcaklığındaki su eklenir. Ardından taze nane yaprakları toz şeker ile bir havanda dövülür.

Macun kıvamına gelene kadar dövülen nane yaprakları ince bir bez ya da tülbent içerisine koyulur ve limonlu suyun içine daldırılır. Bir kaşık yardımıyla bastırılarak tüm nane aromasının karışıma geçmesi sağlanır ve bu işlem belirli aralıklarla tekrarlanır. Hazırlanan limonata buzdolabına alınarak 2 saat bekletilir. İsteğe göre üzerine ince limon dilimleri ve nane yaprakları eklenerek servis edilir.

Keçiboynuzu Şerbeti

Faydaları saymakla bitmeyen keçiboynuzunu bir de bu nefis şerbette deneyin! Bunun için hazırlıklara önceden başlamanız gerektiğini hatırlatalım. Şerbet için 250 g keçiboynuzu yıkayıp iyice süzülür. Orta büyüklükte parçalar halinde doğranarak bir tencereye alınır. Bir kenarda 1 litre su kaynatılır ve keçiboynuzlarının üzerine dökülür ve kapağı kapatılarak dinlendirilir. Bu şekilde 8 -10 saat kadar bekletilir.

Tenceredeki şerbet karışımı bu uzun bekleme sürecinin ardından tekrar ateşe alınır ve yaklaşık 20 dakika kadar kaynatılır. Ateşten alınan keçiboynuzları temiz bir kap içerisinde süzülüp, üzerlerine 150 g şeker eklenir. Şeker sıvı içerisinde tamamen eriyene kadar karıştırılır. Oda sıcaklığına gelene kadar dinlendirilir ve ardından buzdolabına alınır. İyice soğuyunca servise hazır olur.

Kaynak: Şavkay, Tuğrul (2000), Osmanlı Mutfağı 287- 288

Reyhan Şerbeti

Ramazana çok yakışacak, iftar sofralarınıza renk katacak şerbet tariflerinden biri de reyhan şerbeti. Yapımı son derece pratik olan bu şerbeti mutlaka denemelisiniz.

1 litre su kaynatılarak başlanır. Güzelce yıkanan 1 demet reyhan, altı kapalı olan kaynamış suyun içine alınır. İçine 5 yemek kaşığı toz şeker ve 4-5 adet limon tuzu eklenir. Karıştırılarak şekerin ve limon tuzunun erimesi sağlanır. Kapağı kapatılarak soğuyana kadar beklenir. Soğuduktan sonra, içindeki reyhan süzgeç yardımıyla süzülür ve hazır olan şerbet buzdolabına alınır. Daha zengin bir tat için, beklerken karanfil ya da çubuk tarçın atılabilir.

Afiyet olsun.

Güncel Tarifler
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Kodu okuyamıyorsanız, yeni kod isteyin. captcha txt
0
0

Arama yapmak için yazın ve ENTER tuşuna basın

Facebook
Twitter
Instagram