Evde Etsiz Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?

 Kategori: Haberler

Şanlıurfa denince akla ilk gelen yiyeceklerden birisi olan çiğ köfte, lezzeti ile damaklarımızı şenlendirir. Gönül ister ki, bir sıra gecesine katılıp, türküler eşliğinde çiğ köfte yoğurup afiyetle yiyelim. Bu isteğimizi her zaman gerçekleştiremesek de son dönemlerde oldukça popüler hale gelen etsiz çiğ köfteyi, dilediğimiz zaman evimizde kolayca hazırlayabiliriz.

Etsiz Çiğ Köfte Tarifi

Malzemeler:

  • • 1 su bardağı çiğ köftelik ince bulgur
  • • 1 su bardağı sıcak su
  • • 2 yemek kaşığı isot
  • • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • • 2 tatlı kaşığı tuz
  • • 1 adet küçük boy soğan
  • • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • • 1 adet limon

Yapılışı:

Etsiz çiğ köfte yapımı için geniş ağızlı, yayvan bir kap tercih edin. Öncelikle bulguru kap içerisine koyarak üzerine 1 bardak sıcak suyu ilave edin. Kabın üstünü kapatıp bulgurların suyu iyice çekerek yumuşaması ve şişmesi için 10-15 dakika kadar bekleyin. Bu süre sonunda bulgurlar yeterince şişmez ve yumuşamaz ise az miktarda sıcak su daha ilave ederek biraz daha bekleyin. Bulgurumuz çok cıvık ya da çok sert olmayacak şekilde kıvama geldiğinde, üzerine isot ile tuz ilave edip karışımı isot rengini iyice alıncaya kadar karıştırın. Soğanı çok küçük parçalar halince doğrayıp, suyunu sıkıp iyice süzdükten sonra karışıma ilave edin ve karışımı ortalama 5 dakika daha yoğurun. Son olarak sıvı yağ, limon suyu, yoğurt, biber salçası, domates salçası ve nar ekşisini de karışıma ilave ederek, malzemeler iyice karışana kadar 5-10 dakika kadar daha yoğurun. Kısa bir süre dinlendirdikten sonra parmaklarımızla karışımdan avuç içinizi çok doldurmayacak kadar alın ve etsiz çiğ köftenizi şekillendirin. Marul, maydanoz, salatalık turşusu, domates, limon, nar ekşisi ve lavaş ile servis edebilirsiniz.

Evde Etsiz Çiğ Köfte Yapmanın Püf Noktaları

Evde etsiz çiğ köfte hazırlamak oldukça pratik olmasına rağmen bazı püf noktalarına dikkat etmeniz, yaşayabileceğiniz olası hayal kırıklıklarının önüne geçilmesini sağlar. Öncelikle kaliteli bir bulgur seçin ve seçtiğiniz bulguru sıcak su ile kontrollü şekilde ıslatın. Çünkü farklı markaların su çekme ve kıvam alma özellikleri farklı olacaktır. Bunun yanında acıyı çok sevmiyorsanız, isot oranını azaltın ya da daha az acı pul biber kullanın. Etsiz çiğ köftenizin acımsı bir tadı olmaması için soğanı rondoda çekmek ya da rendelemek yerine elde doğrayın ve suyunu gerekirse bir tülbent yardımıyla iyice sıkın. Şekillendirme aşamasında ele yapışma problemi yaşıyorsanız, elinize az miktarda sıvı yağ sürün.

Eğer tüm bu malzemeleri tek tek hazırlamak, oranları tutturmak size karmaşık ve zahmetli geldiyse o zaman ta!da! etsiz çiğ köfteyi tercih ederek herhangi bir sürprizle karşılaşmadan en pratik şekilde etsiz çiğ köftenin enfes tadına varabilirsiniz.

Güncel Tarifler
Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Kodu okuyamıyorsanız, yeni kod isteyin. captcha txt
0
0

Arama yapmak için yazın ve ENTER tuşuna basın

Facebook
Twitter
Instagram