Dünya mutfağının en ünlü sosları

 Kategori: Haberler

Bazen bir salataya lezzet katan ya da bir sandviçe son dokunuşu yapan sosları mutlaka deneyin.

 

Pesto

İtalyan mutfağının en ünlü soslarından olan pestonun yapımı aslında çok kolay.  Kökleri eski Roma’ya dayanan pesto sos, o zamanlar Moretum adı verilen sosun, o zamankinden tek farkı fesleğen henüz Hindistan’dan getirilmediği için başka otlarla hazırlanması.

Malzemeler:

100 gr taze fesleğen

50 gr rendelenmiş Parmesan

2 yemek kaşığı çam fıstığı

1-2 diş sarımsak

3 yemek kaşığı zeytinyağı

 

Geleneksel pesto yapımında sıralama önemli bir konu… Önce taze fesleğen, çam fıstığı ve sarımsak iyice eziliyor. Sonra parmesan ekleniyor, son olarak zeytinyağı konuluyor. Bugün artık tüm bu malzemeleri aynı anda robottan geçirebilirsiniz. Pesto sos buzdolabında bir hafta durabiliyor ya da daha sonradan kullanmak üzere dondurulabiliyor.

 

Guacamole

Tortilla cipsinin olmazsa olmazı guacamole,  Aztek kökenli bir sos. Meksika ve Güney Amerika mutfağından tatlar sunan restoranların olmazsa olmazı guacomoleyi salatalarda ve sandviçlerde deneyebileceğiniz gibi havuç-salatalık dilimleriyle de tüketebilirsiniz.

Malzemeler

3 olgunlaşmış ve ayıklanmış avokado

2 doğranmış domates

½ ince doğranmış soğan

½ tatlı kaşığı kimyon

½ tatlı kaşığı acı biber

½ tatlı kaşığı tuz

Birkaç parça ince doğranmış Jalapeno biberi

1 lime ya da limon suyu

 

Avokadoyu bir çatal aracılığıyla iri parçalar da kalacak şekilde ezin. Önce Avokadonun kararmaması için limon suyunu ekleyin. Tekrar karıştırın ve kalan malzemeleri ekleyin. Domatesleri çok fazla ezmeden tüm malzemeler homojen dağıldıktan sonra guacomoleniz servise hazır.

 

Tartar Sos

Fransız mutfağıyla anılan tartar sos, daha çok deniz mahsulleriyle tüketilse de esasında tavuklu salatalarla ve şinitzelle de çok yakışıyor.

 

Malzemeler:

500 gram mayonez

10 adet kornişon turşu

3 diş sarımsak

50 gram kapari

2 adet haşlanmış yumurta beyazı

1 tutam maydanoz

2 adet limonun suyu

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı beyaz biber

 

Tartar sosun lezzeti çok etkili. Bu yüzden yapılışının bu kadar basit olması sizi şaşırtabilir.  Tarifin pratikliğine inanmak zor ama tek yapmanız gereken ince ince doğranmış malzemeleri hardal, limon suyu ve mayonezle karıştırmak.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Kodu okuyamıyorsanız, yeni kod isteyin. captcha txt
0
0

Arama yapmak için yazın ve ENTER tuşuna basın

Facebook
Twitter
Instagram