Dökme Demir Tavaları Kullanma Rehberi

 Kategori: Haberler

Dökme demir tava ve tencereler sağlıklı mutfağın demirbaşlarından oldu. Teflon gibi yapışmaz yüzeyler sağlığa dair endişeler yüzünden artık eskisi kadar tercih edilmiyor. Dökme demir ise hem sağlıklı oluşu hem de pişirme performansı sayesinde mutfakların gözdesi. Peki, dökme demiri mutfakta her an, her lezzet için kullanabilir miyiz? Dökme demir tava ve tencerelerinizden tam performans almak için bazı gıdaları pişirirken iki kere düşünün.

 

Asidik yiyecekler tavanıza zarar verebilir

Domates, limon, sirke gibi asit içeriği yüksek gıdalar metalle reaksiyona girebilir, bu yüzden metal tadı yemeğinize sinebilir. ‘Seasoning’ işlemi yapılan tavalarda bu işlemin etkilerini yitirmesine de neden olabilir. Ufak miktarlarda asidik içerik kullanımı tavanızı çok etkilemese de Bolonez sos gibi bol asidik malzemeli ve uzun sürede pişen tariflerden dökme demir tavanız olumsuz etkilenebilir.

 

Farklı aromalar birbirine karışabilir

Dökme demir tavalarda harika tava kekleri, ayva tatlısı gibi meyveli tatlılar pişirebilirsiniz. Ama dikkat etmeniz gereken önemli bir husus var. Tavanızda kısa süre önce sarımsaklı et ya da somon gibi baskın kokulu, yoğun aromalı bir yemek pişirdiyseniz bu yemeğin kokusu olduğu gibi kekinize, tatlınıza  sinebilir. En iyisi farklı tatlar için iki farklı dökme demir tava edinmek.

 

İnce filetolu balıklar tavanıza yapışabilir

Somon balığı dökme demir tavada nefis pişerken dil balığı, alabalık gibi ince filetolu balıklar çok iyi sonuç vermeyebilir. Dökme demir tavanızı iyice yağlasanız bile bu tür hassas ve ince filetolu balıklar tavanıza yapışır, spatulayla kaldırmak istediğinizde ne kadar özen gösterseniz de dağılabilir. Bu tür narin balıkları paslanmaz çelik tavada ya da fırında pişirmek daha iyi sonuçlar verebilir.

 

Çabuk yapışabilecek gıdaları sonraya saklayın

Omlet, çırpılmış yumurta, krep gibi tavanın dibine yapışma ihtimali olan tarifleri dökme demir tavanızı aldıktan birkaç ay sonrasına saklayın. Çünkü kırmızı et gibi gıdalardan gelen yağlar dökme demir tavanızın tabakasının doğal yollarla güçlenmesini sağlıyor, böylece tava yüzeyi daha kaygan ve yapışmaz hale geliyor. Sonra da gelsin nefis omletler, incecik leziz krepler…

 

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Kodu okuyamıyorsanız, yeni kod isteyin. captcha txt
0
0

Arama yapmak için yazın ve ENTER tuşuna basın

Facebook
Twitter
Instagram